HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Minden második ember agyába be is lehet ültetni a meg nem történt eseteket.

A hamis emlékek jelenségét – amikor saját emlékként idézünk fel valamit, ami valójában nem vagy nem úgy történt meg – húsz éve kutatják a pszichológusok.

A Memory című folyóirat számában megjelent elemzés arra jutott, hogy – kísérleti körülmények között – az emberek több mint fele hajlamos elhinni egy-egy fiktív eseményről, hogy az megtörtént vele.

A téma szakértője, Kimberley Wade, a brit Warwick Egyetem oktatója nyolc, összesen 400 fő részvételével készült „emlékbeültetési” vizsgálatot áttekintve jutott erre az eredményre.

Mindez a rendőrségi nyomozásoktól a bírósági tárgyalásokon át a pszichoterápiáig számos területen kérdőjelezi meg a visszaemlékezések és önvallomások megbízhatóságát.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!