HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Minden második ember agyába be is lehet ültetni a meg nem történt eseteket.

A hamis emlékek jelenségét – amikor saját emlékként idézünk fel valamit, ami valójában nem vagy nem úgy történt meg – húsz éve kutatják a pszichológusok.

A Memory című folyóirat számában megjelent elemzés arra jutott, hogy – kísérleti körülmények között – az emberek több mint fele hajlamos elhinni egy-egy fiktív eseményről, hogy az megtörtént vele.

A téma szakértője, Kimberley Wade, a brit Warwick Egyetem oktatója nyolc, összesen 400 fő részvételével készült „emlékbeültetési” vizsgálatot áttekintve jutott erre az eredményre.

Mindez a rendőrségi nyomozásoktól a bírósági tárgyalásokon át a pszichoterápiáig számos területen kérdőjelezi meg a visszaemlékezések és önvallomások megbízhatóságát.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!