HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Napjainkban a férfiakkal foglalkozó kutatások száma emelkedőben van, pedig azt hinnénk, "a teremtés koronáiról" már mindent tudunk.

Társas világunkat három vizuálisan is megragadható és kulturális jelentéssel bíró kategóriába soroljuk, melyek társas érintkezéseinket is irányítják. Ezek a rassz, a kor és a nem. A nem azért is különleges kategória, mert igyekszünk mindenkit valamelyikbe besorolni. És amióta ezt a rendszert használjuk, azóta próbálja az emberiség megfejteni, vajon mi a különbség férfiak és nők között.

Sok nézőpont lehetséges, amely e különbséget magyarázza. Evolúciós nézőpontból a képlet viszonylag egyszerű, a túléléshez szükséges eltérő stratégia vezetett a nemek közötti, jelenben is megtalálható különbségekhez.

Ezek alapján a férfiagyban azok az idegpályák közötti kapcsolatok erősödtek meg, amelyek a túlélésben a szexualitással, a védelemmel (veszélyjelzéssel), a minket körülvevő tér észlelésével, a tájékozódással voltak összefüggésben. A hormonális rendszerük is ehhez alkalmazkodott, mint amilyen a magasabb tesztoszteronszint, amely bizonyos kognitív képességek, mint a téri tájékozódás vagy a matematikai gondolkodás alakulásában játszik szerepet.

A fiatalság és a termékenység jelzéseire különösen fogékony
©

Az (érzelmi) kommunikáció a férfiak túlélésében csak másodlagos fontosságú volt, ezért is lehetséges, hogy a férfiak átlagosan rosszabbul kommunikálnak, mint a nők: rosszabbul észlelik a kommunikációs jelzéseket, rosszabbul is válaszolnak rájuk, és rosszabbul következtetnek mások szándékaira is. A szaporodási stratégia is eltérő módon huzalozta a férfiak agyát, a fiatalság és a termékenység jelzéseire különösen fogékonnyá vált – foglalta össze A férfiagy (The Male Brain) című, 2010-es könyvében Louann Brizendine amerikai neuropszichiáter.

 

Érdekli, mit mondanak más tudósok arról, van-e és hogyan működik a férfiagy? Olvassa tovább Szemán Dénes pszichológus a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!