HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ráadásul egy igen súlyos személyiségzavar esetén is.

A tünetek csillapításánál mélyebbre ható változásokhoz vezet a pszichoterápia egyik speciális formája.

Az erős érzelmi labilitással járó borderline személyiségzavar kezelésére kifejlesztett – a probléma mögött meghúzódó érzelmi tényezők tudatosítására építő – áttétel fókuszú pszichoterápiáról (TFP = Transference-focused Psychotherapy) van most szó.

A New York államban lévő Binghamtoni Egyetem és a Harvard Egyetem Mark F. Lenzenweger pszichológiaprofesszor vezette kutatócsoportja tíz New York-i önkéntes agytevékenységét vizsgálta képalkotó (fMRI) eljárással.

Ők egy éven át részesültek ilyen terápiában. A TFP a kognitív kontrollért felelős agyterületek aktivitásának fokozódásával, de az érzelmi válaszokban főszereplő agyi képletek aktivitásának csökkenésével járt együtt.

Bár a vizsgálat kicsiny mintán zajlott, fontos előrelépésnek számít, mert közelebb visz annak megértéséhez, milyen agyi folyamatokat érint a „beszélgetős” terápia.

  

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!