HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mást mondanak a férfiak és a nők.

Miként befolyásolja egy nő megítélését a visszafogott smink?

Attól függ, férfiakat vagy nőket kérdezünk – állapította meg a Perception című lapban ismertetett vizsgálatában Viktoria Mileva, a skóciai Stirlingi Egyetem oktatója.

Digitális módszerrel vittek fel finom sminket nők arcképeire, majd az eredeti és a módosított arcokat is értékeltették a válaszadókkal aszerint, hogy mennyire tűnnek vonzónak, dominánsnak és tekintélyt sugárzónak.

Mindkét nem képviselői vonzóbbnak tartották a kifestett nőket.

Ám míg a férfiak úgy ítélték meg, hogy ezek az arcok tekintélyt tükröznek, a nők inkább dominánsnak látták őket.

Márpedig a kutatások szerint az érdemek alapján megszerzett tekintély és a törtető dominancia a társadalmi rang megszerzésének két hatékony, de igen eltérő stratégiája.

Úgy tűnik tehát, a férfiak inkább pozitív, míg a nők inkább negatív képzeteket társítanak a sminkelt arcokhoz.

Az utóbbiért a vonzó nőtársak iránti féltékenység lehet a magyarázat.

 

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!