szerző:
hvg.hu

Eleget tett a Magyar Úszószövetség kérésének Gyárfás Tamás: igyekezett kijárni, hogy módosítsák a világkupa új versenykiírását, amely elsősorban Hosszú Katinkát érintette hátrányosan.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnökének közleménye szerint a szervezet kész módosítani az úszóvilágkupa átalakításáról hozott döntését, amelynek értelmében a következő szezonban egy-egy versenyző egy adott helyszínen legfeljebb csak négy számban indulhat.

Épp e kikötésben nem várható változás, de az úszók legalább olyan jól járhatnak anyagilag, mint korábban – derül ki Gyárfás Tamás közleményéből. Eszerint Cornel Marculescu, a FINA általános igazgatója már elküldte a módosító indítványt jóváhagyásra.

"Ha elfogadják a javaslatot, akkor a legjobbak nyerhetnek annyit, amennyit korábban. A FINA úszóbizottságának előterjesztése megmarad, azaz az idén egy versenyző egy helyszínen csak négy számban indulhat, mert így a szakemberek várakozása szerint teret ad további élversenyzőknek, akiknek Katinka lehengerlő sorozata miatt elment a kedvük attól, hogy a világkupán egyáltalán elinduljanak. A pénzdíjak terén viszont várható pozitív fejlemény" – idézte Gyárfást a közlemény.

A május 30-án elfogadott módosításokat keményen kritizálta Hosszú Katinka, aki tavaly a kilenc vk-forduló alatt 103 érmet nyert, amelyből 73 arany volt.

A háromszoros olimpiai bajnok az anyagiakról nem tett említést, de könnyen kiszámolható – és erről a közlemény is megemlékezett –, hogy az új szabályok miatt anyagilag is rosszabbul járhat. 2016-ban összesen 387 ezer dollárt nyert, idén viszont akkor is legalább 50 ezerrel kevesebbet kaphat, ha minden egyes számban, amelyben elindul, győz.

Gyárfás a közleményben jelezte: számára az a legfontosabb, hogy Katinka ne járjon rosszul, ne büntessék azért, mert több számban is kiváló. Megjegyezte azt is, hogy a Magyar Úszószövetség – amelynek januárig elnöke volt, de, elsősorban Hosszú Katinka kiállása nyomán lemondott a posztról – ösztönözte, tegye meg, amit az ügyben tehet.

"Szokatlan, hogy egy szabályváltoztatáson még módosítsanak, de bízom abban, hogy ezt közmegelégedésre sikerül elérni. A FINA ezzel is igazolja, hogy partnere, tisztelője a magyar úszásnak, a magyar úszósportnak, a július 14-én kezdődő világbajnokságra mindenki jó szívvel érkezik, és mindenkit jó szívvel fogadnak" – írta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!