szerző:
hvg.hu

Az időjárás miatt több szám versenyeit is elhalasztották Pjongcsangban, ez érintett két magyar síelőnőt is. Magyarok így a szerdai versenynapon nem szerepeltek.

1 2
Sorrend megfordítása

Így áll az éremtáblázat a szerdai nap után

A pjongcsangi téli olimpia éremtáblázata a szerdai versenynap után:

                                            Arany       Ezüst        Bronz

Németország                            7           2           3

Hollandia                                  5           4           2

Egyesült Államok                      4           1           2

Norvégia                                   3           5           3

Kanada                                      3           4           3

Franciaország                            2           1           2

Ausztria                                     2           1           1

Svédország                                2           1           -

Olaszország                               1           1           1

Koreai Köztársaság                    1           -           1

Japán                                          -           4           3

OAR                                            -           1           4

Ausztrália                                   -           1           1

Csehország                                 -           1           1

Kína                                             -           1           -

Svájc                                            -           1           -

Szlovákia                                     -           1           -

Finnország                                  -           -           2

Kazahsztán                                 -           -           1

Oroszországból "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel vehetnek részt a játékokon sportolók, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt december elején felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot.

Nézzük csak a szerdai nap győzteseit!

A pjongcsangi téli olimpia szerdai versenynapjának győztesei:

  
    Északi összetett:
egyéni - normál sánc+10 km: Eric Frenzel (Németország)

    Gyorskorcsolya
női 1000 méter: Jorien ter Mors (Hollandia)

    Hódeszka
férfi félcső: Shaun White (Egyesült Államok) 

    Sílövészet:
női 15 km: csütörtökre halasztották

    Szánkó:
férfi kettes: Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország)

Német címvédés a férfi szánkós párosok között

 Megvédte címét a német Tobias Wendl, Tobias Arlt páros a szánkósok férfi kettes számában.

A favoritok 88 ezreddel előzték meg a második helyen végzett osztrák párost, Peter Penzet és Georg Fischlert, akik négy évvel ezelőtt Szocsiban csak a 19. helyen zártak.

A bronzérem is a németekhez került Toni Eggert és Sascha Benecken révén.
    
    Eredmények:
    szánkó, férfi kettes, olimpiai bajnok:

   Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország) 1:31.697 perc
2. Peter Penz, Georg Fischler (Ausztria) 1:31.785
3. Toni Eggert, Sascha Benecken (Németország) 1:31.987

Áll a bál a brit szkeletonosok "szuperruhája" miatt

A vetélytársak szerint jogosulatlan előnyhöz jutnak a brit szkeletonosok, amennyiben az edzésen használt "szuperruhában" versenyezhetnek a téli olimpián. A brit csapat tagjainak edzésen használt ruhái ugyanazzal a technológiával készültek, mint amilyennel a brit pályakerékpárosok dresszei, utóbbiak ezeknek köszönhetően az elmúlt időszak olimpiáin uralták a szakágat.

"Engem nem igazán zavar, a többiek mivel foglalkoznak, számomra az a legfontosabb, hogy gyorsak vagyunk. Mutogathatnak ránk, de a tény az, hogy jól csúszunk. Újítók vagyunk, nem csalók"

– jelentette ki a vádakra reagálva Jerry Rice, a britek ötkarikás újonca.

A szigetországi versenyzők közül legnagyobb névnek számító, női címvédő Lizzy Yarnold mellett Laura Deas, valamint a férfiaknál induló Dom Parsons is remek eredményeket ért el az edzéseken, több gyakorlást megnyertek, vagy a képzeletbeli dobogón zártak.

"A ruháinkat a szervezők látták, és rendben lévőnek találták" – zárta rövidre a vádaskodást Rice, ugyanakkor az amerikaiak szerint a britek felszerelése a szerdai, kapitányi megbeszélésen még szóba kerül majd.

Jerry Rice a szuperruhában
©

 "Sok sportolónak van kérdése a ruházattal kapcsolatban – mondta az amerikai Katie Uhlaender. – A szabályok azt mondják ki, mindenkinek ugyanolyan felszerelésben, sisakban és ruhában kell indulnia, s senkinek nem lehet semmilyen, áramvonalasságot segítő kiegészítője." Hozzátette, ha valamivel kapcsolatban kételyek merülnek fel, joguk van kérdéseket feltenni.

A 2010-es vancouveri téli olimpián győztes, ugyancsak brit Amy Williams is a támadások kereszttüzében állt, a kanadaiak és az amerikaiak szerint neki a sisakja nem volt megfelelő, ám erre semmi bizonyítékot nem találtak, így a sportoló megtarthatta ötkarikás aranyérmét.

A britek mellett egyébként az amerikaiak is új dresszben indulnak majd a csütörtökön kezdődő szkeletonversenyeken.

A nemzetközi sportági szövetség egyelőre nem reagált a vádakra.

Gyorskorcsolyában az ötödik szám aranyát is elvitték a hollandok

Újabb holland aranyérem született gyorskorcsolyában a téli olimpián: a nők szerdai 1000 méteres versenyét Jorien ter Mors nyerte (akinek 1500 méteren Szocsiból már van egy aranya, rövidpályán pedig egy 1500-as negyedik helye). A 28 éves győztes 1:13.56 perces olimpiai csúccsal két japán riválisa, a világcsúcstartó Kodaira Nao, illetve Takagi Miho előtt szerezte meg az első helyet. Ter Mors pályafutása harmadik ötkarikás diadalát aratta, Szocsiban első lett 1500 méteren és a csapatversenyben is.

A mezőny első felében, azaz nyolc pár után a szintén holland Ireen Wüst állt az élen, aki esetleges végső sikerével minden idők legeredményesebb gyorskorcsolyázója lett volna a hat arannyal rekorder szovjet Lidija Szkoblikovát megelőzve. Wüst a dél-koreai játékokon már egy-egy arany- és ezüstérmet szerzett, de ez a táv túl rövid számára, így meglepetés lett volna, ha hatodszor is olimpiai bajnok lesz - négy ezüst- és egy bronzérme mellett. Ehhez képest, bár lassan kezdett, a táv második felében, ahol a többség elmerevedett, nagyszerűen teljesített, így hosszú időn át vezetett.

A 12. párban elúszott a sporttörténelmi pillanat lehetősége, ugyanis a pályafutását rövidpályás gyorskorcsolyázóként kezdő Ter Mors és versenytársa, az amerikai Brittany Bowe nemcsak gyorsabban kezdett, hanem végig is bírta az őrült tempót, így mindketten Wüst elé kerültek.

©

Ter Mors fantasztikus ideje, amellyel a világ egyik leggyorsabb pályáján, a Salt Lake Cityben felállított olimpiai csúcsot adta át a múltnak, az utolsó két párosig nem forgott veszélyben, noha a Takagi nagyot hajrázva feljött mögé a második helyre. A világcsúcstartó Kodaira fantasztikus iramban kezdett, de az utolsó körben kissé lelassult a mozgása, így nem tudta megjavítani Ter Mors eredményét, csak honfitársát tudta felülmúlni. Az utolsó kettősben a szám világbajnoka, az amerikai Heather Bergsma megközelíteni se tudta a legjobbakat. Ireen Wüstnek végül a kilencedik hellyel kellett beérnie.

Gyorskorcsolyában eddig mind az öt aranyérmet a németalföldiek szerezték meg a kangnungi Ovalban.

    Eredmények:
    Gyorskorcsolya, 1000 méter, olimpiai bajnok:

   Jorien ter Mors (Hollandia) 1:13.56 perc
2. Kodaira Nao (Japán) 1:13.82
3. Takagi Miho (Japán) 1:13.98

Egy hír azoknak, akik nem csak nézni, hanem csinálni is szeretik a téli sportokat

Szerdán, azaz ma első alkalommal rendezik meg a Sípályák Éjszakáját, melynek keretében az ország különböző pontjain késő estig lesznek nyitva a sípályák.

A szervezők tájékoztatása szerint Eplényben hajnali kettőig, Kékestetőn este 8-ig, a mátraszentistváni síparkban és a Normafán este 9-ig, Sátoraljaújhelyen este 11-ig, Visegrádnál a Nagyvillámon pedig éjfélig várják a síelni vágyókat.

Több helyszínen további akciókra is számíthatnak az érdeklődők, így például kedvezményes síoktatást, csökkentett jegyárakat, illetve különböző versenyeket ígérnek a szervezők.

Japán győzelemmel búcsúzott a női hokitornától

Japán válogatottja 4-1-re legyőzte Korea csapatát a pjongcsangi téli olimpia női jégkorongtornájának utolsó csoportmeccsén, így győzelemmel búcsúzott a tornától.

Az már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy a gyengébb, B csoportban szereplő ázsiai együttesek közül egyik sem jut a negyeddöntőbe. A tét nélküli mérkőzésen végig a japánok irányítottak, összesen 44-szer lőttek kapura (a koreai egyesített csapat mindössze 13-szor), így megérdemelten nyertek. Ez volt az első ötkarikás győzelmük, a koreaiak pedig első góljukat szerezték.

A B csoportból a csoportelső svájciak mellett a svédek jutottak tovább.

Az már kedden eldőlt, hogy az A csoportból Kanada és az Egyesült Államok jut közvetlenül az elődöntőbe, míg a harmadik és a negyedik helyen a finnek és az oroszok zárnak. A végső sorrend a csoport csütörtöki zárónapján alakul ki.

nők, B csoport (az olimpia honlapja alapján):

Japán–Korea 4-1 (2-0, 0-1, 2-0)
korábban:
Svájc–Svédország 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

A csoport végeredménye: 1. Svájc 9 pont, 2. Svédország 6, 3. Japán 3, 4. Korea 0

A brit és a svéd női curlingesek is győzelemmel kezdtek

A Szocsiban bronzérmes britek a semleges zászló alatt versenyző oroszokat, az előző olimpián ezüstérmes svédek pedig a dánokat verték nagyon simán.

A címvédő kanadai válogatott csütörtökön lép először jégre.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):
curling, nők, selejtező:

Japán–Egyesült Államok 10-5
Nagy-Britannia–Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) 10-3
Svédország–Dánia 9-3
Kína–Svájc 7-2

Szélvihar tombol a korcsolyaversenyeknek otthont adó Kangnungban

A dél-koreai játékok során talán először van fagypont felett a hőmérséklet, sőt a Keleti-tenger partján lévő Kangnungban a tíz fokot is megközelíti, ugyanakkor olyan erős szél fúj a városban, hogy például a buszmegállók tábláit, vagy éppen a kordonokat szét kellett szerelni, mert a szél feldöntötte volna azokat. A táblákat aztán a földre fektették, hogy aki a vihar ellenére útnak indul, az lássa, hogy jó helyen várja-e az ötkarikás létesítményekhez tartó buszokat.

©

A süvítő széllökések olyan erősek, hogy több mobilsátrat megrongáltak, a fák és a közlekedési lámpák látványosan kilengenek. A járókelőknek táskájukkal vagy kezükkel kell eltakarniuk a szemüket a levegőben kavargó homok és hordalék miatt.

Bár a többi helyszínen, így Pjongcsangban és Dzsongszonban is okozott gondot a szél – szerdán például már a harmadik alpesi versenyszámot kellett elnapolni az erős légmozgás miatt –, de ott legfeljebb a rendezést tette lehetetlenné, károkat nem okozott – jelentette az MTI tudósítója.

1 2

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!