szerző:
hvg.hu

Nagy fejfájást okozhat az Intelnek a tajvani chipgyártó bejelentése.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (röviden TSMC) chipgyártó, az Apple fontos partnere, bejelentette, hogy 2017 elején elkezdi a 10 nm-es, FinFET technológiával készülő processzorok tömeggyártását. Ezzel a lépéssel pedig sikerül leköröznie az Intelt – adta hírül a DigiTimes.

A hír egy nappal azután kelteződött, hogy az Intel közzétette, 2017 második felére csúsztatja 10 nm-es processzorai gyártását. Ha a TSMC tartja magát a tervéhez, akkor még a tömeggyártás előtt, 2016 vége felé elkezdődhet egy limitált szériás gyártás, azaz nem elképzelhetetlen, hogy 10 nm-es processzor kerül az iPhone 7-be. Az Apple 64 bites A8-as chipje egyébként 20 nm-es gyártástechnológiával készül. Jelenleg a TSMC gyártja a legtöbb A8-as chipet – korábban még a Samsung volt az Apple A sorozatú processzorainak gyártója.

©

A kisebb processzorok jóval hatékonyabbak lehetnek, ami javíthatja az akku-időt, ráadásul ezek a chipek emellett erősebbek, jobb teljesítményűek is a korábbiaknál. Ezzel együtt a TSMC megerősítette, hogy a 28 nm-es gyártástechnológia továbbra is versenyképes, és, hogy az ilyen chipek jelentik a fő bevételi forrásukat idén, és még jövőre is.

Ha nem szeretne lemaradni a technikai fejlődésben, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!