szerző:
Papós Tamás

Néhány kattintással megelőzheti, hogy a Facebookon adatait és bejegyzéseit olyanok is lássák és felhasználják, akiknek nem kellene. Ehhez most megadunk minden fontos tippet.

Adatvédelmi szempontból nagy divat kritizálni a Facebookot – olykor joggal –, de azért azt sem árt elfelejteni, hogy nagyon sok minden múlik magán a felhasználón: az alapvető adatvédelmi beállításokat nekünk kell eszközölni. Néhány kattintással fontos és személyes adatokat védhetünk meg, illetve az sem mindegy, hogy ki látja és ki nem a bejegyzéseinket. Íme a tanácsok, amelyeket érdemes ez ügyben megfogadnia.

1) Kezdje a posztjai nyilvánosságának beállításával, egy-egy bejegyzés ugyanis barátok és munkatársak előtt is eredményezhet igen kínos eseteket. Jobban jár, ha korlátozza a bejegyzések láthatóságát a neten, ezt alapvetően kétféle módon érheti el.

Ezzel a módszerrel egyenként: egy poszt írása előtt az "Ismerősök" lehetőségre kell kattintani, majd az ott megjelenő opciókból kiválasztani, hogy kik láthatják a megosztást. A "További lehetőségek" linkre kattintva egyes személyekre és csoportokra is szűkíthető, hogy ki láthatja, amit kiteszünk az üzenőfalra.

©

És itt a másik módszer, az egyszeri beállítás. Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Adatvédelem" opciót kell választani, majd a "Ki láthatja a dolgaimat?" lehetőségnél megadni egy olyan beállítást, amely az összes/legtöbb bejegyzésnél megfelel. Ezt később egy-egy esetben felül lehet majd bírálni.

©

2) Ugyanitt, a "Ki találhat rám?" funkciónál lehet azt is megadni, hogy e-mail-cím, telefonszám vagy bármilyen keresőszolgáltatás révén ki és hogyan találhat meg minket, vagy maradhatunk rejtve mások előtt.

3) Néha nem árt ellenőrizni, hogy ki milyen bejegyzéseinket láthatja a profilunkon, ezzel is megelőzhetünk kellemetlenségeket, főként ha néhány ismerősünk elől szeretnénk mindenképp elrejteni megosztásokat. A Facebookon meg lehet nézni, hogy adott ismerőseink hogyan látják a profilunkat, ehhez a borítóképünk jobb alsó sarkában a hárompontos ikonra kell kattintani, majd a "Megtekintés mint..." opciót választani.

©

Ezután a bal felső sarokban egy üres, fekete mező jelenik meg, ahova beírhatjuk az adott ismerősök nevét, és a profiljukra kattintva meg is jelenik, hogy ők mit látnak az üzenőfalunkból. Ha olyat is, amit nem kellene, akkor az 1-es pontban leírtakat érdemes alkalmazni.

4) Sokan nem is hinnék, hogy pár év facebookozás után mennyi alkalmazásnak adtak már engedélyt, hogy hozzáférjen a személyes adatokhoz. Ezt a listát néha nem árt átnézni, és azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket nem használunk, törölni a hozzáférést, vagy legalább korlátozni.

©

Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Alkalmazások" lehetőségre kell klikkelni. Ezután elő is kerülnek az appok, amelyeknél odahúzva az egeret az így megjelenő "X"-re kattintva törölheti is a teljes hozzáférést. Ha csak korlátozná, hogy mi mindenhez férjen hozzá, az app feliratára kell kattintani, és ott lesz minden egyes adat, amelyhez külön-külön lehet engedélyt adni, vagy visszavonni.

©

5) A Facebook adatokat gyűjt rólunk, hogy személyre szabott hirdetések jelenjenek meg az üzenőfalunkon. Ha ezt meg akarjuk akadályozni, van rá lehetőség: a "Beállítások" menüpontban a "Hirdetések" feliratra kattintva az első lehetőségnél a "Nem", a másodiknál pedig a "Senki" opciót kell választani.

©

6) Szintén a "Beállítások" menüpontban érdemes a "Tiltás" opcióra kattintani, ugyanis itt hosszabb leírással együtt olyan lehetőségek állnak előttünk, amelyek idegesítő ismerősöktől óvnak meg minket.

Az első lehetőségnél például megtilthatja, hogy bármilyen módon érintkezésbe kerüljön önnel az illető a Facebookon, de ha csak erre tart igényt, akkor az üzenetküldési lehetőségét korlátozhatja. Bizonyára mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik játékokra küldenek állandóan meghívókat – őket, pontosabban felkéréseiket is el lehet tüntetni az értesítéseink közül.

©

Ha máskor is érdeklik praktikus Facebook-tippek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!