szerző:
hvg.hu

Ha a telefon tulajdonosa nem szeretné, jelenleg maga az Apple és a Google sem férhet hozzá a telefonokon tárolt adatokhoz, így aztán a hatóságok sem. Ez azonban nem tetszik a törvényhozóknak.

Másfél éve írtunk róla, azóta pedig meg is valósult, hogy az iOS és Android operációs rendszer a felhasználó által megadott, a készülék feloldására is használható titkos kód beállításakor, a kód felhasználásával titkosítja a mobilon lévő adatokat (fényképeket, emaileket és hangfelvételeket). A kód ismerete nélkül a titkosítást nem lehet feloldani – feltörni, mint bármit, idővel biztosan fel lehet –, az Apple ugyanis kivette az erre vonatkozó, saját célra fenntartott kiskaput a rendszerből. (Ahogy azóta a Google is.)

A legtöbben ennek csak örülnek, de a hatóságok nincsenek köztük. Egy New York államban tervezett jogszabálytervezet, ha elfogadják, mindent megváltoztathat: arra kötelezheti az Apple-t és a Google-t, hogy tegyen vissza egy kiskaput az operációs rendszerébe, amit aztán nem csak a New York-i hatóságok használhatnak ki, hanem ha benne van, akkor már persze bármelyik.

Az állam ellen nem véd majd az egyre jobb védelem?
©

Az On the Wire szerint a jogszabály az idén január 1-je óta New York államban értékesített mindegyik készülékre vonatkozik, az ezek által alkalmazott titkosításnak a kód ismerete nélkül is feloldhatónak kell lennie a készülék gyártója vagy az operációs rendszer fejlesztője által.

És hiába kaszál hatalmas összegeket mind az Apple, mind a Google, a New York-i törvényhozók gondoskodnak róla, hogy ne érje meg nekik bevállalniuk a bírságot: a törvény megszegői 2500 dollárt, azaz kb. 720 ezer forintot kell fizessenek – eladott készülékenként.

A kérdés egyébként valamivel összetettebb annál, mint elsőre tűnik: bár a telefonokon lévő adatokhoz való hozzáférés valóban állami megfigyelést tesz lehetővé, ez mondjuk egy terrorista vagy más bűnöző esetében kifejezetten előnyös lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!