szerző:
hvg.hu

Egy igen fontos ellenőrzési lehetőséggel bővült az ingyenes, online víruskergető szolgáltatás.

Annyi a számítógépünket érő fenyegetés manapság, hogy a gépen lévő vírisirtó mellett szinte kötelező az online VirusTotal használata. A Google még 2012-ben vásárolta meg a több tucat víruskereső motorral dolgozó rendszert, és azóta is folyamatosan fejleszti.

A VirusTotal használata tényleg egyszerű, a részletekről itt olvashat.

Egy, a napokban tett bejelentés szerint tovább bővült a szolgáltatás tudása, ugyanis egy olyan eszközzel szerelték fel, amely a hardvervezérlő kódokban elbújt kártevőket is felderítheti, ezeket eddig nem lehetett észrevenni. Az eszköz a gép UEFI (Universal Extensible Firmware Interface) BIOS firmware-ét nézi át – ezek a kódok tartják a kapcsolatot a komputer hardvere és szoftvere között, illetve ezek felelnek a bootolásért is.

Sajnos ez azt is jelenti, hogy ha egy malware ilyen területre fészkeli be magát, akkor nem fog segíteni az operációs rendszer újratelepítése, de még a merevlemez kicserélése sem.

A firmware-ek ellenőrzéséhez – írja a PC World – le kell menteni azokat a PC háttértárjára, majd a szokott módon lehet feltölteni a VirusTotal oldalára. Az ellenőrzés jól jöhet akkor, ha firmware-frissítésen gondolkozunk.

©

Az új keresőfunkciók egyébként, jegyzi meg a PC Forum, nemcsak a már korábban azonosított fenyegetéseket képesek felismerni a BIOS-okban és más hardvervezérlő kódokban, hanem  az addig nem ismert kártékony módosítások felderítésében is segíthetnek. Az oldal ugyanis pl. UEFI BIOS-ok esetében képes a képfájlban foglalt modulok listázására külön-külön is, valamint a legitim és az ismeretlen forrásból származó kódrészletek megkülönböztetésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!