szerző:
hvg.hu

Márciusban egy igazán izgalmas mérkőzéssorozatra kerül sor: számítógép mérkőzik meg a világ legjobb Go-játékosával, és a világ élőben követheti az összecsapást.

Nálunk is olvashattak arról, hogyan  győzte le a Google-tulajdonú DeepMind AlphaGo mesterséges intelligencia (AI) rendszere a Go játék európai bajnokát.

Nem kis teljesítményről van szó, a legalább 40 millió ember által játszott Go ugyanis, egyszerű szabályai ellenére, sokkal bonyolultabb, mint a sakk. Olyannyira összetett. hogy a tradicionális „brute force” AI módszereknek esélyük sincs a nyerésre. Az AlphaGo megjelenéséig ezért a számítógépek legfeljebb amatőrökként szerepelhettek, most viszont fordult a kocka.

©

Hogy mennyire erős a DeepMind rendszere, azt márciusban újra bizonyíthatja, méghozzá a világ legjobb játékosa ellenében. A részleteket a DeepMind alapítója, Demis Hassabis tette közzé a Twitteren: az ötmérkőzéses rangadóra március 9. és 15. között kerül sor Szöulban. Az egymillió dolláros versenyen a gép ellenfele a világbajnok, a dél-koreai Lee Se-dol lesz.

Se-dol nem aggódik különösebben a játék miatt, és egy sajtóközleményben úgy nyilatkozott, hogy ugyan hallotta, hogy mennyire erős a DeepMind mesterséges intelligenciája, sőt egyre erősebbé válik, azonban jelen pillanatban úgy véli, le tudja győzni az AI-t.

Lee Se-dol áll a kihívás elé
©

Mindenképpen izgalmas összecsapásról lesz szó, amit bárki élőben adásban figyelhet, a YouTube-on ugyanis streamelik majd a mérközést. Hogy pontosan hol és milyen formában, azt még nem tudni, de ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát – mi beszámoltunk majd róla.