szerző:
hvg.hu

Most először győzött le egy gép egy profi Go-nagymestert. Az ősi kínai játék sokkal összetettebb, mint a sakk.

©

A mesterséges intelligencia (MI) képes volt már legyőzni embert műveltségi vetélkedőn, az Atari klasszikus videojátékaiban és sakkban is, azonban az utóbbinál sokkal összetettebb gondolkodást igénylő, kínai eredetű Go játékban ez eddig sosem sikerült. A Google kutatói a Nature című tudományos folyóirat heti számában jelentették be: az általuk fejlesztett MI legyőzte a játék európai bajnokát, Fan Huit.

A Google közlése szerint AlphaGo névre keresztelt rendszer egy 19x19-es táblán, egy öt játszmából álló mérkőzésen győzte le a francia nagymestert, tavaly októberben, Londonban. A gép/program következő megmérettetése márciusban lesz, akkor a világ legjobb Go-játékosának tartott Lee Se-dollal játszik majd, Szöulban.

A kutatók szerint az eredmény komoly áttörésnek számít a mesterséges intelligencia területén. Az alábbi angol nyelvű videóból nyelvtudás nélkül is könnyen megérthető, hogy miért sokkal nagyobb dolog ez, mintha sakkban verne meg egy nagymestert a gép: a Go exponenciálisan bonyolultabb játék, mint a szintén nem egyszerű sakk.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő azt mondta: ennek a mesterséges intelligenciában elért áttörésnek messze vezető következményei lehetnek.

A technológia fejlődésével kapcsolatban a legnagyobb ma élő tudós, Stephen Hawking többször is figyelmeztetett: a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti. Nem sokkal korábban hasonló véleményének adott hangot a következő Steve Jobsnak tartott Elon Musk is, aki szerint a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet. Más szempontból néz a dolgokra az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil, aki szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet a tulajdonképpeni örök élethez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

"Simonka általában 45 százalékot kért vissza" - Polt Péter meggyanúsítaná a fideszest

"Simonka általában 45 százalékot kért vissza" - Polt Péter meggyanúsítaná a fideszest

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?