szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most először győzött le egy gép egy profi Go-nagymestert. Az ősi kínai játék sokkal összetettebb, mint a sakk.

©

A mesterséges intelligencia (MI) képes volt már legyőzni embert műveltségi vetélkedőn, az Atari klasszikus videojátékaiban és sakkban is, azonban az utóbbinál sokkal összetettebb gondolkodást igénylő, kínai eredetű Go játékban ez eddig sosem sikerült. A Google kutatói a Nature című tudományos folyóirat heti számában jelentették be: az általuk fejlesztett MI legyőzte a játék európai bajnokát, Fan Huit.

A Google közlése szerint AlphaGo névre keresztelt rendszer egy 19x19-es táblán, egy öt játszmából álló mérkőzésen győzte le a francia nagymestert, tavaly októberben, Londonban. A gép/program következő megmérettetése márciusban lesz, akkor a világ legjobb Go-játékosának tartott Lee Se-dollal játszik majd, Szöulban.

A kutatók szerint az eredmény komoly áttörésnek számít a mesterséges intelligencia területén. Az alábbi angol nyelvű videóból nyelvtudás nélkül is könnyen megérthető, hogy miért sokkal nagyobb dolog ez, mintha sakkban verne meg egy nagymestert a gép: a Go exponenciálisan bonyolultabb játék, mint a szintén nem egyszerű sakk.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő azt mondta: ennek a mesterséges intelligenciában elért áttörésnek messze vezető következményei lehetnek.

A technológia fejlődésével kapcsolatban a legnagyobb ma élő tudós, Stephen Hawking többször is figyelmeztetett: a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti. Nem sokkal korábban hasonló véleményének adott hangot a következő Steve Jobsnak tartott Elon Musk is, aki szerint a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet. Más szempontból néz a dolgokra az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil, aki szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet a tulajdonképpeni örök élethez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?

51 évesen meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg

51 évesen meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg