szerző:
hvg.hu

A világon nagyon kevés országban került ma különleges ételsor a Google logójába, érdekes módon közéjük került Magyarország is.

Fontos nap a mai a műanyag ételmásolatok történetében, ezt jelzi ma a Google. 121 éve ezen a napon született ugyanis Takizo Iwasaki, aki a harmincas években életre hívta ezek divatját. A japánban csak “sampuru” néven emlegetett apróságokat gyakran teszik a szigetország éttermeinek kirakatába. Az igazihoz időnként megszólalásig hasonlító, de műanyagból készült ételek látványa ugyanis étvágygerjesztőleg hat az arra járókra.

Elrejtettek egy játékot Google-ban, így hívhatja elő

A kitalálás után, és még múlt évszázad közepén még viaszból megalkotott sampuruk (“minták”) ma már szilikonból készülnek. Látványuk a turistáknak kifejezetten hasznos lehet: nem egy 2-3 soros leírás alapján kell elképzelni az ételt, hanem még a rendelés előtt ott a vizuális segítség.

Érdekesség, hogy az Iwasaki születésére emlékező, műanyag ételekből kirakott Google-felirat világszerte mindössze 9 országban látható a kereső logója helyett. Illetve nem is ez az érdekesség, hanem hogy ebbe a szűk körbe úgy is bekerült Magyarország, hogy nálunk nem igazán látni sampurukat az éttermek kirakataiban. (Esetleg a nagyszülők házában egy-egy almát, banánt vagy narancsot.)

©

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!