szerző:
MTI

A SpaceX alapítója hihetetlen mérföldkőnek nevezte, hogy most először emelkedett az űrbe egy használt rakéta, és újra landolt.

Sikeresen landolt csütörtökön az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon – a világon elsőként – a SpaceX újrafelhasznált hordozórakétájának első fokozata, miután egy műholdat juttatott az űrbe. Ugyanez a Falcon-9 típusú hordozórakéta már egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban is járt az űrben, akkor a Dragon nevű űrhajót állította Föld körüli pályára. Ezúttal a luxemburgi SES műholdjával bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

A hordozórakéta Föld körüli pályára állította a műholdat, leválasztotta a második fokozatot, majd az első, úgynevezett gyorsító fokozat tíz perccel a felbocsátás után visszatért a Földre, az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt.

Az űripar történetében most első ízben sikerült a milliárdos üzletember, Elon Musk által alapított vállalatnak újra felhasználnia egy hordozórakéta gyorsító fokozatát egy űrmisszióhoz. Musk ezzel egy újabb lépést tett afelé, hogy sokkal olcsóbbá tegye az effajta űrmissziókat. Azt mondta az interneten élőben közvetített űrmisszió után: tizenöt év kellett ahhoz, hogy cége elérje ezt sikert, amely szerinte "hihetetlen mérföldkő" az űrrepülés történetében, és hatalmas forradalmat fog elindítani az űriparban.

A visszatérés technológiáját a SpaceX dolgozta ki. A hordozórakéta gyorsító fokozata négy összecsukható lábon landol teljesen automatikus üzemmódban egy távolról irányítható úszó platformon.

A SpaceX-nek így már kilencszer sikerült a leszállás a Falcon 9-es hordozórakéta első fokozatával. Háromszor landolt szárazföldön, és, beleszámítva a csütörtöki leszállást, hatszor a tengeren. Most először fordult elő, hogy egy használt rakéta ismét az űrbe emelkedett, majd újra landolt. A vállalat még hatszor próbálkozik idén használt hordozórakéták újbóli felbocsátásával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!