szerző:
hvg.hu

Kedden kezdett fertőzni a legújabb, Petya nevű zsarolóvírus, a kiberbiztonsági szakemberek szerdára azonban megtalálták a megoldást, amivel meg lehet állítani a terjedését.

Alig néhány hete tartorra sakkban gépek százezreit a WannaCry nevű zsarolóvírus, kedden egy újabb kibertámadás alá került a fél világ. A Petya-fertőzésben érintett Ukrajna kormánya, több bank és vállalat, valamint a kijevi repülőtér, de többek között Nagy-Britanniából és Dániából is érkeztek hibajelzések. Úgy tűnik azonban, hogy egy nappal a támadás indulása után a kiberbiztonsági szakemberek már meg is találták az ellenszert.

A BBC beszámolója szerint a dolog nem is olyan bonyolult, mint arra sokan számítottak volna: elég egyetlen fájlt létrehozni ahhoz, hogy sikerüljön megállítani a vírus terjedését. Ehhez a felhasználónak nem kell mást tennie, mint egy perfc nevű, csak olvasható fájlt létrehozni, majd bemásolni azt a C:\Windows mappába. Mint írják, ez ugyan nem likvidálja a már megfertőzött gépről a vírust, azokat azonban, amelyeket eddig nem fertőzte meg, már nem is fogja.

A Bleeping Computer azt írja, az egyik twitteres felhasználó, Lawrence Abrams készített is egy kis programot, amit az alábbi linkről lehet letölteni, és amit futtatva elvégzi helyettünk a fenti műveletet.

Aki saját kezűleg szeretné létrehozni a fájlt, annak a Bleeping Computer az alábbiakat javasolja: lépjünk bele a Windows könyvtárba, majd keressük meg a Notepad.exe fájlt. Ha ez megvan, akkor jelöljük ki, majd a Ctrl+C, Ctrl+V segítségével készítsünk róla másolatot.

©

Ha kész, ennek a másolatnak adjuk a perfc nevet, kiterjesztés nélkül, végül pedig a jobb egérgombbal kattintva rá állítsuk át a fájlt csak olvashatóra.

A fájl létrehozására azért van szükség, mert a kiberbiztonsági szakemberek szerint a vírus a perfc nevű fájlt keresi a gépen, mielőtt elkezdené titkosítani a fájlokat és elrontani a gép szektorkezelőjét. Ha megtalálja, az azt jelenti, hogy a gép már fertőzött, így a terjedésre írt kód megáll. Ezzel pedig azt a látszatot kelthetjük, mintha már valóban a vírus lenne a gépen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!