szerző:
hvg.hu

Aki esetleg péntek délután tévedt életében először a BKK Facebook-oldalára, valószínűleg kétszer meggondolja, kifizesse-e a társaságnak akár egy jegy árát is.

Megállás nélkül záporoznak a negatív kommentek a BKK Facebook-oldalára azóta, hogy kiderült: feljelentették a nemrég indított online jegyrendszert lebuktató 18 éves fiút, aki ellen rendőrségi eljárás indult. Legyen szó nosztalgiajáratról vagy valamilyen fennakadásról, mindegyik poszt alatt gyülekeznek a dühös hozzászólások a feljelentés miatt.

A BKK Facebook-oldalára adott legrosszabb, egycsillagos értékelések száma az elmúlt órákban kilőtt: 14 óra előtt még ezer alatt volt a számuk, fél öt körül azonban átlépte a tízezret, és valószínűleg még nincs vége.

Volt olyan, hogy az egycsillagos értékelések száma szinte egy pillanat alatt ugrott meg egyszerre több ezerrel. Ezzel egy időben eltűnt az ötcsillagos, vagyis a legjobb értékelések egy része, valószínűleg az eddig elégedett ügyfelek is módosították vagy visszavonták korábbi értékelésüket - akik nem voltak túl sokan egyébként sem.

A könnyen meghackelhető online jegyrendszert kifejlesztő T-System német anyavállaltának Facebook-oldala is kapott több száz egycsillagos értékelést. A magyar felhasználók egy része angol nyelvű kommentekben indokolta meg a döntését. Mindannyian jelezték, hogy csapnivaló minőségű jegyrendszert fejlesztett ki a cég magyarországi leányvállalata, mégis a rendőrségen kötött ki az a 18 éves fiú, aki ráirányította a figyelmet a hiányosságokra.

Közben a korábbi tüntetésekről ismert Occupyoktogonbázis hétfő estére demonstrációt szervez a Rumbach Sebestyén utcába "az etikus hacker srác meghurcolása miatt".

Vitézy: A valódi felelősség azoké, akik egy ilyen amatőr rendszert átvettek

A BKK volt vezérigazgatója is reagált péntek délután Facebook-oldalán a botrányra.

„Ha valaki besétál a BKK ügyfélszolgálatára, megpróbál venni egy bérletet 50 forintért, legnagyobb meglepetésére azt meg is kapja annyiért, majd nem utazik vele, hanem jelzi hivatalosan a BKK-nak, hogy valami nem stimmel, akkor ezzel bűnt követne el? Nagy baj lenne, ha igen. Nem tudhatom, ez a fiú mit csinált pontosan – de az ügy szinte minden lépése a nyilvánosság előtt zajlott. Márpedig, ha a fenti történet zajlott le, csak épp nem papírbérlettel, hanem a digitális térben, akkor a valódi felelősség azoké, akik egy ilyen amatőr rendszert átvettek, üzembe helyeztek és mind a mai napig működtetnek” – fogalmazott Vitézy, aki jelenleg a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

Itt tartunk most. Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!