Bedő Iván
Bedő Iván

A mesterséges intelligenciának néhány jellegzetes pont elég az arcunk azonosításához.

Akik tigrisálarcban, az arcukba fésült hajjal vagy bukósisakban tüntettek a múlt hónapban a számítógépes arcfelismerés ellen, aligha sejtették, hogy már nem sokáig cselezhetik ki a megfigyelőkamerákat. Indiai kutatók már tanítják a mesterséges intelligenciát (AI) az eltakart arcú bajkeverők felismerésére. Legalábbis ők abban bíznak, hogy módszerük a demokráciák rendőrségeit segíti majd a garázdák ellen, nem pedig a diktatúrák biztonsági erőit a ellenzékiek leleplezésében.

Maga a módszer a mesterséges intelligencia egyik bevált receptje szerint működik. Sok ezer fotót tápláltak be a gépbe olyan arcokról, amelyeket sállal, napszemüveggel, szakállal vagy sapkával takartak el. Az AI 14 fontos pontot figyelt meg: tízet a szem és a szemöldök környékén, egyet az orron és hármat az ajkaknál. Ezekből olyan „csillagminta“ alakul ki, amelyet a gép aztán akkor is felismer, ha csak egy részét látja. Az elemzéshez főleg a pontokat összekötő vonalak hossza és egymással bezárt szöge fontos. Első körben a gép ugyanazoknak az embereknek az álcázás nélküli képeit használta a felismeréshez.

©
©

Az azonosítás azonban akkor is működik, ha a gép nem látta még az illetők fotóit. A 14 pont alapján az AI rekonstruálja az arcot, és megkeresi a hasonlókat más adatbázisokban, akár a rendőrségnél (például az igazolványképek között), akár a Google képkeresője segítségével.

A kutatók (a Cambridge-ben működő Amarjot Singh és Indiában dolgozó három kollégája) tanulmánya szerint a csak sállal eltakart arcokat az AI 77 százalékos pontossággal ismeri fel, és 55 százalékos a találati arány, ha sál, sapka és napszemüveg egyszerre szolgál álcázásul. Mindössze 43 százalékos a siker, ha túl mozgalmas háttér is megzavarja a gépi értékelést.

A Disguised Facial Recognition (DFI) néven bevezetett eljárás egyelőre kísérleti fázisban van, és – már csak a mostani találati arány miatt is – hosszadalmas fejlesztésre szorul, mielőtt rendőrök kezébe kerülhet. A kutatók beszámolóját állítólag érdeklődéssel várják a számítógépes képfelismerés fontos konferenciáján (International Conference on Computer Vision) októberben Velencében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!