szerző:
hvg.hu

Tavaly szeptemberben szakadt meg a rádiókapcsolat a Tienkung–1 (Mennyei Palota–1) nevű kínai űrállomással, és már akkor figyelmeztettek a tudósok, hogy az irányíthatatlanul keringő űreszköz hatalmas darabjai valamikor 2017 őszén fognak a Földre zuhanni. A hatalmas űrlaboratórium most hirtelen zuhanni kezdett.

Jobb esetben hónapokra, de lehet, hogy csak hetekre vagyunk attól, hogy a Föld felé zuhanó Tienkung–1 űrállomás elérje az atmoszféra alsóbb rétegeit. A Guardiannek nyilatkozó harvardi asztrofizikus, Jonathan McDowell szerint az űreszköz eddig viszonylag stabil pályán mozgott, de az utóbbi napokban hirtelen rengeteget vesztett magasságából.

A Tienkung–1 űrállomás magasságának változása
©

A tudós szerint a Tienkung-1 most már az atmoszféra sűrűbb rétegeiben jár, kevesebb mint 300 kilométerre a felszíntől. McDowell úgy számol, a Mennyei Palota legkésőbb 2018 elején eléri a kritikus pontot. Egy ilyen, irányíthatatlanná vált űreszköz esetében nehéz sokkal hamarabb, sokkal pontosabban megmondani a földet érés időpontját.

Az űrállomás jelentős része ugyan elég a légkörben, emberi számítások szerint néhány nagyobb - több mint 100 kilós darabja - azonban becsapódhat. Azt, hogy a hatalmas darabok a Föld mely részeire zuhanhatnak, arról a harvardi asztrofizikus korábban egy térképet is közölt, melyet itt nézhet meg.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!