szerző:
hvg.hu

Amióta jó páran meggazdagodtak a kriptopénzeken, egyre több a szerencsevadász. Köztük olyanok is vannak, akik mások gépeinek erőforrásait használnák fel a jövedelmező kriptopénz-bányászáshoz.

A szabályozatlan kriptopénz-piac vonzza a meggazdagodni vágyókat, közöttük a gátlástalan befektetőket, hackereket. A rosszindulatú szoftvereknek is megjelent egy újabb formája (crypto-jacking), az ilyen programok hasznos szoftverek mögé bújva titokban kriptopénzt bányásznak. A nyereség egy komputeren elhanyagolható, azonban ha sok gépről adódik össze, akkor már komoly summa ütheti a fejlesztő markát.

Az egyik ilyen titkos bányászról a BGR számolt be a napokban. Az Archive Poster nevű Chrome-bővítmény (amelyet már eltávolítottak a Chrome Web Store-ból) eredeti célja szerint a Tumblr blogok reposztolásában segíti a felhasználókat, azonban titokban futtatja a Coinhive nevű programot is, amelyik a Monreo nevű kriptopénzt bányássza kihasználva a felhasználó CPU-ját és elektromos energiáját.

Folyamatosan érkeztek a negatív értékelések
©

Állítólag több mint 105 ezren töltötték le ezt a bővítményt, s ha Chrome-ot használnak, az említett program a háttrében futva mindenképpen bányászgat. A bővítményt csak néhány hete látták el a veszélyes kóddal, amely akár 100 százalékos CPU-leterhelést is eredményezhet, ráadásul hozzáférhet a felhasználó adataihoz is. Azt javasolják, hogy aki teleptette, mindenképpen távolítsa el ezt a bővítményt a Beállítások/További eszközök/Bővítmények útvonalat követve.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!