szerző:
hvg.hu

Amióta jó páran meggazdagodtak a kriptopénzeken, egyre több a szerencsevadász. Köztük olyanok is vannak, akik mások gépeinek erőforrásait használnák fel a jövedelmező kriptopénz-bányászáshoz.

A szabályozatlan kriptopénz-piac vonzza a meggazdagodni vágyókat, közöttük a gátlástalan befektetőket, hackereket. A rosszindulatú szoftvereknek is megjelent egy újabb formája (crypto-jacking), az ilyen programok hasznos szoftverek mögé bújva titokban kriptopénzt bányásznak. A nyereség egy komputeren elhanyagolható, azonban ha sok gépről adódik össze, akkor már komoly summa ütheti a fejlesztő markát.

Az egyik ilyen titkos bányászról a BGR számolt be a napokban. Az Archive Poster nevű Chrome-bővítmény (amelyet már eltávolítottak a Chrome Web Store-ból) eredeti célja szerint a Tumblr blogok reposztolásában segíti a felhasználókat, azonban titokban futtatja a Coinhive nevű programot is, amelyik a Monreo nevű kriptopénzt bányássza kihasználva a felhasználó CPU-ját és elektromos energiáját.

Folyamatosan érkeztek a negatív értékelések
©

Állítólag több mint 105 ezren töltötték le ezt a bővítményt, s ha Chrome-ot használnak, az említett program a háttrében futva mindenképpen bányászgat. A bővítményt csak néhány hete látták el a veszélyes kóddal, amely akár 100 százalékos CPU-leterhelést is eredményezhet, ráadásul hozzáférhet a felhasználó adataihoz is. Azt javasolják, hogy aki teleptette, mindenképpen távolítsa el ezt a bővítményt a Beállítások/További eszközök/Bővítmények útvonalat követve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!