szerző:
hvg.hu

A legfrissebb jelentések szerint már teszteli házon belül fejlesztett vadonatúj operációs rendszerét a Google. Ízlelgessük a szót: Fuchsia.

Újabb fázisba lépett a felhasználók számára még ismeretlen, a fejlesztők előtt viszont több mint egy éve létező operációs rendszerével a Google: a Fuchsia névre keresztelt szisztémát a legfrissebb hírek szerint a cég Pixelbook típusú laptopjain is elkezdték tesztelni, ám hogy mi célból, egyelőre nem tudni.

A The Verge beszámolója szerint a Google egy egész dokumentációt tett elérhetővé a programban résztvevők fejlesztők előtt, hogy mielőbb telepíteni tudják az új szoftverkörnyezetet, amelyről úgy hírlik, elsősorban beágyazott környezetre szánják és főként hordozható eszközökre készül, továbbá a cég hírhedt Andromeda-projektének utódja lehet. Mint ismeretes, tavaly több híresztelés is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a Google egyesíteni készül az Android és a Chomre operációs rendszereket a két felület zökkenőmentesebb használata érdekében, de a tervet végül ismeretlen okok miatt elvetették.

Az új oprendszerről tavaly már egy videó is előkerült. Ennek alapján úgy tűnik, a Fuchsiában kártyás elrendezést kapnak majd a felhasználó dolgai, vagyis felfelé és lefelé kell majd lapoznia a felhasználónak ahhoz, hogy elérje a levelezést, a naptárat és egyéb fontos alkalmazásokat. Legalábbis a telefonosnak látszó felületen.

A Fuchsiáról eddig vajmi keveset tudni, így az sem világos, pontosan mi a célja vele a Google-nek, ahogyan arról sincs biztos információ, milyen platformokra szánja azt a keresőóriás. Azt már tudni lehet, hogy a Fuchsia technikailag nem az Androidot és a Chrome OS-t összetartó Linux-féle elemekre épít, hanem egy teljesen új rendszer. Ezzel együtt könnyen elképzelhető, hogy legalább az egyik – vagy végül tényleg mindkettő – platformot kiválthatja vele a Google. Nem valószínű ugyanis – persze nem is kizárható –, hogy párhuzamosan három ökoszisztémát kívánnak fenntartani. Az Android leváltása első ránézésre nem tűnik túl logikusnak, még másodikra sem. Harmadikra viszont igenis érdeke lehet a Google-nek, hogy egy platform alatt egyesítse asztali és mobilos fejlesztéseit.

Szintén benne van a pakliban, hogy a Fuchsia a (telefonnál is) kisebb eszközök operációs rendszere lesz. Azt tekintve, hogy ilyen, nethez kapcsolódó okoseszközökből lassan szinte az élet minden területére jut – ráadásul az előrejelzések szerint számuk hamar túlszárnyalja majd az okostelefonok és a számítógépek számát is –, könnyen lehet, hogy a Fuchsia lesz a mindennapok technikai hátterének legtöbb eszközön futó rendszere.

Ha ez érdekes volt és máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!