szerző:
hvg.hu

A hétfőn debütáló, Mozaik nevű újítás legfontosabb jellemzője, hogy a sorozat nézője maga választhatja ki, melyik szereplő szemszögéből szeretné átélni az eseményeket, egészen újfajta perspektívából megtapasztalva a történetmesélést.

Mosaic néven új, interaktív alkalmazás készült az itthon Mozaik címen futó tévés szériához, ami alapjaiban változtathatja meg eddigi filmnézési szokásainkat. Bár a programot más fejlesztette, annak atyjaként a több sikerfilm fölött rendezőként bábáskodó Steven Soderberghet tartják számon, aki több éven át ötletelt és dolgozott csapatával a projekt megvalósításán.

Soderbergh szerint a hollywoodi rendszer meglehetősen frusztrálóvá vált, mivel a filmek általános struktúrája évtizedek óta ugyanarra a sémára épül. Vele egy időben a Universal Pictures egykori fejese, Casey Silver ugyancsak nemtetszésének adott hangot, azzal kapcsolatban, hogy bőven elérkezett már az idő, hogy új megoldásokat találjanak ki a történetmesélés felfrissítése érdekében.

A Wired szerint két filmes végül a Magic Mike című mozi 2012-es bemutatóján futott össze egy eszmecserére, amely során Silver azt hangoztatta, hogy a mobiltelefonokban rejlő lehetőség viszonylag kiaknázatlan területnek számít a mozis berkekben, mely jó alapot adhat egy újgenerációs ötlet megvalósításához. Silver akkori elképzelése szerint a nézők kezébe kell adni az irányítást, hogy – egyfajta interaktív megoldással – még több információhoz jussanak az adott szereplőről, ezáltal még több érdekességet megtudva a cselekmény eldugottabb részleteit illetően.

Steven Soderbergh, a háttérben a ''kusza'' forgatókönyvvel
©

A tervekből végül kész termék lett, a megfelelő pénzügyi háttért pedig az HBO szolgáltatta, miután két másik cégnél is zárt ajtók fogadták Silveréket. "Emlékszem, ott álltunk Richard Plepler, az HBO főnökének irodájában, és amikor megmutattuk neki a prototípust, el sem akart engedni. Azt mondta, addig ki nem tesszük innen a lábunkat, ameddig üzletet nem kötünk” – idézte fel Soderbergh.

A Mosaic különlegessége abban rejlik, hogy a néző döntheti el, pontosan merre haladjon a film/sorozat cselekményszála, az adott jelenetek végén lévő klipekre bökve, ezáltal más perspektívából is megismerve az adott momentumot, illetve a még több részletet megtudva a jelenetben feltűnt szereplőről. Ez a fajta interakció persze nincs hatással a sztori végkifejletére, csupán annak irányára lehet befolyást gyakorolni, de Soderberghék szerint már ez is hatalmas előrelépés, hiszen egy relatíve új filmélmény válik bárki számára megtapasztalhatóvá.

Az egyelőre nem világos, hogy a nyílt formátumú platformként kezelt Mosaicra később milyen tartalmak lesznek még elérhetők, most ugyanis csak egy érhető el hozzá, az HBO gondozásában készült, szintén Mosaic című, hatrészes nyomozós mozi. Ha az ötlet beválik, a jelenlegi tervek szerint további két további műsort gyártanának le hasonló formátumban.

A nézéshez szükséges Mosaic alkalmazást iPhone-ra, iPadre és androidos eszközökre is ingyen lehet letölteni. Egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető a hétfőn debütáló sorozathoz tartozó app.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!