szerző:
hvg.hu

Egy időben napi rendszerességgel lehetett hallani róluk, de azóta szinte teljesen eltűntek a szemüvegként viselhető okoseszközök. Most feltámadni látszanak, miután – több más gyártó után – az Intel is kísérletezni kezdett saját megoldásával. A Vaunt nevű eszköz ráadásul épp azért lehet használható, mert alig különbözik egy rendes szemüvegtől.

A fejen viselhető okoskütyük fejlesztését a Google 2012-ben bejelentett Project Glass terméke indította be, mely után számos gyártó jelentkezett valamilyen házon belüli fejlesztéssel. Noha a készülékek többsége alig kínált a gyakorlatban is hasznosítható funkciókat, egy ideig mégis úgy tűnt, az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb durranásai lehetnek majd ezek az eszközök.

A szektor azonban nemhogy komoly szerephez nem jutott, pár év leforgása alatt szinte teljesen elcsendesedett, a projektek többsége pedig – azok további finomítást igénylő fejlesztései miatt – egyszerűen parkolópályára került, vagy ahogy az a Google esetében is történt, még azelőtt meghalt, mielőtt igazán széles körben elterjedhetett volna. Utóbbi legnagyobb problémája persze aligha a futurisztikus kinézet, sokkal inkább a borsos, több százezer forintos vételár volt.

Most azonban történt valami, az Intel pedig hirtelen okosszemüveg-fejlesztésbe fogott, az első, szigorúan kísérleti jelleggel készült terméket a szerencsésebbek pedig ki is próbálhatták, köztük a The Verge szakújságírója is.

©

A beszámoló szerint a Vaunt külsőre egy közönséges szemüvegnek tűnik, és épp ettől annyira izgalmas: nincsenek fölösleges huzalok, dugaljok, vagy a látómezőbe belógó, miniatűr monitorok, amelyek, ha kismértékben is, de megnövelnék az eszköz súlyát. Ehelyett a szemüveg „agyát”, illetve annak működését az eszköz szárába épített kis chipek (gyorsulásmérő, bluetooth, iránytű) biztosítják, melyek minimális tömegüknél fogva szinte észrevehetetlenek.

A készülék beépített lézerrel rendelkezik, amely az Intel elmondása szerint rendkívül alacsony teljesítményű. De miért fontos ez? Nos, azért, mert a nyaláb felel a szembe vetített, 400x150 pixeles kép megjelenítéséért, amelyet a szemüveg hordozója elvileg úgy képes érzékelni, mintha csak egy kisméretű monitor előtt ülne. És hogy mit láthatunk így? Lényegében bármit, amit a telefonunk is érzékelni képes: értesítéseket, facebookos születésnapi köszöntőket, hogy csak néhányat említsünk.

Az Intel közlése szerint a későbbiekben tovább tökéletesítik a szemüveget, hogy hangutasítással vagy finom fejmozdulatokkal is vezérelhető legyen. Mindez persze még bőven a jövő zenéje, így nem tudni, hogy a Vaunt kereskedelmi forgalomba kerül-e valaha. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy a gyártó elsődleges célja, hogy olyan eszközzé fejlessze a szemüveget, amely a lehető legjobban illeszkedik használója életébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu Tech

Ilyen szemüveg kellene mindenkinek, sose kéne lecserélni

Amerikai kutatók olyan szemüveget fejlesztettek, ami figyeli, hová néz a viselője, a lencsét pedig úgy állítja be, hogy mindent tűélesen lásson vele. A keret vastagságán még dolgozniuk kell, de a fejlesztési irány ígéretes.