szerző:
hvg.hu

Kettő, de még az is elképzelhető, hogy három fizikai billentyűzetes BlackBerry-telefon érkezik még ebben az évben a piacra.

Már hónapok óta keringenek a pletykák az új BlackBerry-telefonokról, konfigurációs fájlokra, Geekbench-tesztekre, eszközregisztrációs adatbázisokra hivatkozva. A BlackBerry maga is megerősítette, hogy két új, fizikai billentyűzetes telefonnal készül, azonban az elmúlt napokban három kódnév (Uni, Athena, Luna) is felmerül.

A Uni tulajdonképpen egy szabadalom kapcsán került elő, a TCL ugyanis benyújtotta ezt a védjegyet az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához (USPTO), és a védjegy az intelligens telefonok, mobiltelefonok, tabletek kategóriájába került. Csak emlékeztetőül: a tavalyi évben a TCL ugyancsak benyújtott egy védjegyet az USPTO-hoz, a KeyONE névre, és a készülék nem sokkal később meg is jelent a 2017-es MWC-n.

©

További adalék, hogy a héten a WIPO közzétett egy szabadalmat a BlackBerry Ltd.-től. A szabadalom egy, a BlackBerry Privhez nagyon hasonlító, csúsztatható billentyűzetes telefont mutat, amelynek a kamerája jelenti az érdekességet. Ebben a készülékben ugyanis egy kiegészítő kamera is lenne. Ha az okostelefon nyitva van, azaz a billentyűzet látható, akkor a felhasználó a fő kamerával fotózhat, ugyanis ez kerül elő. Zárt állapotban a segédkamera lencséje a főkamera előtt helyezkedik el. A szabadalom azt is leírja, hogy a segédkamerának széles látószögű a lencséje, de lehet halszemoptika, zoom objektív vagy makróobjektív.

©

Vannak viszont, akik kételkednek abban, hogy valóban megjelenne majd ilyen nevű telefon, arra hivatkozva, hogy a TLC-nek nár van egy Uni kódnevű telefonja, az Alcatel Uni360. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a BlackBerry Uni ugyanazokat a regisztrációs kódokat használja, mint a Uni360, ami arra utalhat, hogy ennek a telefonnak az utódja lehet. Arra viszont kicsi az esély, hogy a két márka keveredjen, szóval elképzelhető, hogy a szabadalomban megjelent eszköz csak egy referenciakészülék.

A BlackBerry Athenáról lehetett mostanság a legtöbbet hallani. Ez is egy fizikai billentyűzetes készüléknek ígérkezik, a billentyűi viszont nagyobbak lehetnek, mint a KeyONE-é. Állítólag Snapdragon 660 processzor fog dolgozni benne, 6 vagy 8 GB RAM-mal, és a belső tárhely 64 GB lesz. A hátoldali duplakamera hasonló lehet a Uniéhoz. Az Athena megjelenését áprilisra valószínűsítik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!