szerző:
hvg.hu

Így lehet egyszerre jó és rossz hírt kapni: attól függően örülhet vagy búslakodhat a Microsoft a Windows 10 piaci részesedését illetően, hogy melyik piackutató cégnek hisz.

Még jóindulattal sem mondhatók kiforrottnak az operációs rendszerek piaci részesedését vizsgáló kutatócégek módszerei, hiszen egymásnak ellentmondó adatokat szolgáltatnak. Januárban például a StatCounter szerint a Windows 10 végre lehagyta a Windows 7-et, a másik nagy elemző, a NetMarketShare szerint viszont csupán kisebbítette a közöttük lévő rést.

Ez utóbbi cég februári adatai viszont egyenesen sokkolóak, ezek szerint ugyanis csökkent a Windows 10 piaci részesedése, 34,29 százalékról 34,06 százalékra esett vissza. Igaz, a Windows 7 részesedése is csökkent, 42,39 százalékról 41,61 százalékra, de persze még így is messze megelőzi a Windows 10-et. Meglepő módon viszont nőtt a Windows 8.1 és a Windows XP részesedése. Mindez egyébként már a NetMarketShare számára is furcsa, ezért megígérte, felülvizsgálja a számait.

©

Eközben a StatCounter pont az ellenkezőjét mérte februárban.

©

Szerinte a Windows 10 tovább folytatja diadalmenetét. Az operációs rendszer piaci részesedése 42,78 százalékról 43,53 százalékra nőtt, miközben a Windows 7 piaci részesedése 0,27 százalékponttal csökkent februárban, így most „csak” 41,59 százalékon áll. A StatCounter szerint mind a Windows 8.1, mind a Windows XP részesedése tovább esett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!