szerző:
hvg.hu

Fokozott biztonsági intézkedéseket tapasztaltunk a magyar kormányzati portálon szerdán éjjel. Hogy szándékosan vezették-e be őket vagy csak félrenyomtak az üzemeltetők, az egyelőre nem világos.

Olvasónk jelezte, hogy amikor megpróbálja megnyitni a kormany.hu webcímet, akkor a megszokott kormányzati oldal helyett csak egy captcha várja. Ez az az alig olvasható karakterekkel teli emberteszt, melyet technikai szűrőként olyan esetekben szokták alkalmazni, amikor kétséges, hogy az adott tranzakciót valóban ember végzi-e.

©

Ebben az esetben a szűrő azt hivatott ellenőrizni, hogy emberi felhasználó keresi-e fel az oldalt vagy valamilyen automatizmusok intézik a látogatást. Ha valódi felhasználó megy az oldalra, és sikerül kiolvasnia és begépelnie a kódot, akkor megnyílik a szájt. Ha azonban gépként vagy emberként nem találjuk el a kódot, megállít a biztonsági kapu. Olyan esetekben szoktak hasonló védelmi intézkedéseket bevezetni, ha tömegesen fordul elő a dolog – ebben az esetben ugyanis könnyen túlterheléses támadás lehet belőle. Egy (DDoS) túlterheléses támadás nem jár az adott szerver feltörésével, csupán párhuzamosan olyan sok (automata) lekérést indítanak a weboldalra, amelyeket a szerver már nem tud kiszolgálni, ezért összeomlik.

A kormany.hu esetében szerda éjjeli tapasztalataink szerint a biztonsági kód begépelése után sem mindig tölt be az oldal, valamikor ilyen hibajelzés kerül elő.

Sem a hivatalos kormányzati Facebook-oldalon, sem a Kormányzati Eseménykezelő Központ oldalán nem találtunk egy esetleges támadásról szóló információt. Az Anonymous hazai szervezetének felületein szintén nem találtunk nyomot.

Egy esetleges támadás ugyanakkor nem lenne meglepő a választási kampány utolsó heteiben tapasztalható, a szokásosnál is "erősebb" kormányzati megszólalások után.

A jelenség ugyanakkor téves beállítás miatt is előfordulhat. Bár a hibaüzenetet is látva ez talán a kevésbé valószínű forgatókönyv.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!