szerző:
hvg.hu

A népszerű nyelvtanító szolgáltatás, a Duolingo eddig is számos idegennyelv elsajátítására adott lehetőségét, mostantól pedig a Star Trekből ismert faj dialektusát, a klingonok nyelvét is elsajátíthatják vele a tanulni vágyók.

Nem véletlenül nevezik a Duolingót a világ legnépszerűbb nyelvtanító szolgáltatásának, hiszen amellett, hogy a nyelvleckéket alapvetően mind weben, mind pedig mobilon ingyen kínálja, innovatív megoldásával játékos módon lehet elsajátítani a választott nyelvhez szükséges szókincset. A szolgáltatás néhány hónapja újabb remek funkcióval bővült, ami a podcast jellegű rádióműsorokat kedvelők számára lehet hatásos segítség a párbeszédben is jól használható idegennyelv elsajátításához.

A Duolingóval persze nem csak „élő” dialektusokat lehet tanulni, egy ideje ugyanis a Trónok harca kitalált beszéde, a valyr is szerepel a tanulhatók között, most pedig újabb mesterséges dialektussal bővült, méghozzá a Star Trekben feltűnt faj nyelvével, a klingonnal. A népszerű űrmeséből származó nyelv elsőként az 1979-es Star Trek: Csillagösvény című filmben volt hallható.

A The Verge vonatkozó cikke szerint a klingon beszédet Marc Okrand amerikai nyelvész találta ki, kifejezetten a Star Trek-filmekhez és sorozatokhoz, de azt csak később fejlesztette valóban tanulható rendszerré. Bonyolultsága miatt azonban nem volt könnyű dolga a Duolingo fejlesztőinek, így mielőtt integrálni tudták volna, számos furcsaságra kellett megoldást találniuk. A munka legnehezebb része a szavak közepén alkalmazott aposztrófok megoldása volt, a klingonban ugyanis igen gyakran használják ezt az írásjelet, a Duolingo rendszere pedig nehezen tudta kezelni. A fejlesztők végül megoldották, így mindenki előtt megnyílt a lehetőség, hogy elsajátítsa a klingon nyelvet.

A Duolingo hivatalos oldalán elérhető kurzus szerint a leckék alkalmasak arra, hogy kezdőszinttől akár szóban is használhatóra fejlessze valaki ilyen irányú nyelvtudását. Magyarról természetesen nem működik, de aki jól beszél angolul, máris nekikezdhet. A fejlesztők ígérete szerint az űrbéli dialektus rövidesen mobilokon is tanulható lesz, a már elérhető nyelvekhez hasonlóan díjmentesen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Ebből csak jó sülhet ki: összefog az Uber és a Duolingo

A két, Magyarországon is ismert technológiai vállalat együttműködésének köszönhetően az Uber felhasználói angolul beszélő autós partnert rendelhetnek az Uber mobilalkalmazásán keresztül. Az autósok nyelvtudását az Uber a Duolingo Test Centerben vizsgáztatja.