szerző:
hvg.hu

Az új technológiák lehetőséget adnak a bőrredők közé szorult egészen apró molekulák elemzésére is, ebből pedig rengeteg mindenre lehet következtetni.

Az eddiginél sokkal részletesebb bűnözői profil felrajzolása is lehetséges az ujjlenyomatok alapján egy új módszerrel – olvasható az e heti HVG-ben.

Az ujjon a bőrfodorszálak a magzati lét 18. hetében alakulnak ki, és még egypetéjű ikrek esetében is egyediek. Az ujjlenyomatokat már 120 éve használják elsősorban bűnözők azonosítására, Magyarországon 1904-től, ennek ellenére egy vizsgálat szerint minden 18. mintát tévesen azonosíthattak.

Az egyre érzékenyebb mérési lehetőségek nyomán viszont egyre sokoldalúbbá válik az ujjnyomatok elemzése: meg lehet belőle állapítani, hogy az illető fogyasztott-e kábítószert, de az ujjnyomat tulajdonosának nemét is meg lehet belőle állapítani, illetve hogy milyen tisztító- vagy kozmetikai szerekhez ért hozzá, megérintett-e óvszert, milyen ételeket és italokat fogyasztott, és van-e rajta hajszál- vagy vérmaradvány – ez pedig akár még egy 30 éves ujjnyomaton is kimutatható.

A molekulák elemzése alapján így végül egy igen részletes személyiségprofil is felállítható, a bőrredők közé szorult molekulák vizsgálata pedig akár az egészségügyben is segíthet.

További részletek az e heti HVG-ben olvashatók!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!