Balavány György
Balavány György

A háztáji elemző szerint véleménye még lehet az Alkotmánybíróságnak, szóval túl van ez lihegve.

Értelmetlen, ugyanis tájékozatlanságból fakad a hisztéria, mely szerint a Fidesz-KDNP kollekció az alkotmány negyedik módosításával megszüntetné a jogállamot – derül ki Mráz Ágoston Sámuelnek, a független Nézőpont Intézet vezetőjének higgadt hangvételű, hiánypótló elemzéséből, amellyel a Magyar Nemzet hasábjain találkozhatunk. Mráz, ismeretterjesztő igénnyel, már a címben a lényegre tapint: „Miért nem kell félni az alkotmánymódosítástól?”

Az írás kíméletlen pontossággal mutat rá, hogy „a szépszámú kritikus legalább három szempontot figyelmen kívül hagy”. Az első, amit a szépszámúak nem látnak az őket elvakító indulattól, hogy eddig sem volt lehetősége az Alkotmánybíróságnak módosítani az alaptörvényt, csak a parlamenti többségnek – a változás csupán annyi, hogy ezután is így lesz, összegezhetjük némi tiszteletteljes humorral.

A második, hogy a kétharmados alkotmányozó többség megszervezése messze nem olyan egyszerű, mint az avatatlanok képzelik. A kormányban is felmerülhetnek belső véleménykülönbségek, akár hosszas viták, ezért „vannak olyan témák, amelyek esetében nem működne automatikusan a kétharmad”. Nem úgy van tehát, hogy a valaki diktatórikusan megmondja, mi legyen benne az alaptörvényben, hanem úgy, hogy ezt előbb rendesen megvitatja a kormánypárti frakciószövetség. Nem mindegy, be kell lássuk!

A harmadik a legfontosabb: korábban is előfordult, hogy az Ab egy alapjogból vagy alapelvből levezette az alkotmány valamelyik konkrét szövegrészének érvénytelenségét. Ezt, természetesen, a jövőben sem tiltja meg senki a taláros testületnek! Az más kérdés, hogy – zárul áttörhetetlenné az érvelés – módosításra, mint az első pontból is kiderül, természetesen nem lesz lehetősége az Alkotmánybíróságnak. A szerző így fogalmazza meg a konklúziót: „A bírák értelmezési hatalma ezután is korlátlan, de nem felülírhatatlan marad.”

Most tehát – értelmezési hatalmunknál fogva – levonhatjuk a következtetést: a dolog csakugyan túl van lihegve, lehet ezután is véleménye az Alkotmánybíróságnak, de a végső döntések terhét s küzdelmeit magára vállalja a kormány. Köszönjük szépen!