szerző:
MTI

Németországban újranyitottak hétfőn 3.050 állattenyésztő telepet a dioxinbotrány miatt korábban lezárt 4.700-ból, ugyanakkor a német és az uniós hatóságok szigorúbb ellenőrzést helyeztek kilátásba a takarmánygyártók számára, valamint jobb uniós dioxinellenőrző rendszert ígértek.

Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszter hétfőn azt közölte: folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiderítsék, pontosan kit terhel a felelősség, és hogyan fertőződhetett dioxinnal a takarmány.

Állítólag már tavaly márciusban tudomásuk volt az ügyben gyanúsított schleswig-holsteini takarmánykeverő telep illetékeseinek arról, hogy az ott készülő állati zsiradék jelentős arányú dioxint tartalmaz, ám semmit nem tettek a probléma orvoslása érdekében. Az észak-németországi takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepeire került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna. Friss mérések a Harles & Jentsch tápkeverő üzemből kikerülő, zsiradékot is tartalmazó takarmányokban a megengedettnél 78-szor több dioxint mutattak ki. Ennek forrása a telepen más célokra is felhasznált ipari zsiradék volt. A schleswig-holsteini mezőgazdasági minisztérium pénteken feljelentést tett az üzem tulajdonosai ellen.

Az utóbbi napokban több mint 4.700 baromfi- és sertéshizlaló telepet, illetve tejgazdaságot kellett zár alá venni Németországban, túlnyomó részüket Alsó-Szászországban. Az állattenyésztőknek és tejtermelőknek a zárlat - az adott gazdaság méretétől függően - napi több száztól több ezer euróig terjedő veszteséget jelent. Sokan közülük rövid időn belül csődbe mehetnek - hangzott el a ZDF televízióban.

Gerd Sonnleitner, a német agrárszövetség elnöke az állattenyésztőknek és tejtermelőknek okozott kárt összesen napi 40-60 millió euróra becsüli. A tenyésztők kártérítést követelnek a takarmányágazat káralapjából - ám szakértők szerint erre nemigen van esélyük. Ilyen esetekben ugyanis legfeljebb a tápkeverő üzem felelősségbiztosítása alapján fizet - ha fizet egyáltalán - a biztosító.

A hatóságok szerint ugyanakkor a dioxinnal mérgezett takarmány kis egészségügyi kockázatot hordoz a fogyasztókra. Kis adagokban hosszabb idő kell az egészségkárosodást okozó dioxinszint felhalmozódásához a szervezetben, így a viszonylag rövid kitettség elenyésző hatású - állítják.   

A német fogyasztókat mindenesetre alaposan elbizonytalanította a legújabb élelmiszerbotrány. Friss adatok szerint a szupermarketekben máris jelentősen esett a tojás ára, jóllehet a kínálat (a számtalan bezárt baromfitelep következtében) érezhetően csökkent.

Hétfőre pontosabban tisztázódott, hogy a fertőzött takarmányból külföldön elsősorban dániai baromfitelepekre jutott, de ott főként tenyésztojókkal etettek a feltehetősen dioxinfertőzött takarmányból. Ezek kikeltésre, és nem fogyasztásra szánt tojásokat raknak.

Német és uniós állategészségügyi hatóságok szerint a bezáratott telepekről Nagy-Britanniába és Hollandiába kerülhettek tojások további feldolgozásra. Ugyanakkor a német hatóságok cáfolták azt a korábbi hírt, hogy Szlovákia betiltotta a tojás, a baromfi és a sertés importját Németországból. Azt mondták, Szlovákia nem adott ki ilyen rendelkezést. Ugyanakkor megerősítették, hogy Dél-Korea - a világ negyedik sertéshús-importőre - átmeneti tilalmat rendelt el a német hús importjára. Dél-Korea, amely tavaly 6.266 tonna német sertéshúst importált, időközben azt jelezte, hogy nem találtak fertőzött élőállatot a német importból érkezett sertések vizsgálata során. Az orosz hatóságok ugyancsak szigorították az ellenőrzést a német sertés- és baromfiimportra vonatkozóan.

A dioxin zsírban oldódó klórvegyület, amely felhalmozódik az élő szervezetekben. Kis adagokban is hat, veszélyessége abban áll, hogy ha egyszer bekerült a sejtekbe, nehéz kiüríteni. Többféle krónikus betegséget is okozhat, köztük szív- és keringési betegségeket, valamint májkárosodást, illetve daganatos megbetegedéseket. Az emberek dioxinfertőzése 95 százalékban élelem útján történik: olyan szarvasmarhatermékeken, mint a tej és a hús, vagy pedig tojáson, halakon és rákféléken keresztül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!