szerző:
MTI

A szombaton elhunyt Kim Dzsongil észak-koreai vezetőt bebalzsamozva üvegkoporsóban közszemlére teszik, mint néhai apját, az 1994-ben meghalt Kim Ir Szent.

A Kedves Vezetőt apja nyughelyén, a phenjani Kumszuszan-mauzóleumban ravatalozták fel, és elképzelhető, hogy már elő is készítették a konzerválásra. "Akár tíz napig is az üvegkoporsóban tarthatják azon a hőmérsékleten, amelyet ott biztosítanak" - közölte szerdán a Reutersnak nyilatkozva Cso Dzse Szung dél-koreai preparátor. Az üvegkoporsóban fekvő Kim Dzsongilről készült fotók itt láthatók.

"Tulajdonképpen a Kim-család bálványozásáról van szó. A rezsim érinthetetlenségének jeleként tartósítják testük állapotát" - mondta Hong Szun Kjung, Észak-Korea egykori bangkoki nagykövete, aki azóta elszökött hazájából, Dél-Koreában él, és vezetője egy jogvédő csoportnak, amely Észak-Korea demokratizálásáért tevékenykedik.

Kim Dzsongilt - rendszeralapító apjához hasonlóan - félistenként tisztelik az észak-koreai médiában, amely életében gyakran tulajdonított neki csodás tetteket.

Kim Dzsongil ravatala
©

Dél-koreai médiajelentések szerint az "örökös elnököt", Kim Ir Szent egy orosz szakértői csoport balzsamozta be annak idején egymillió dolláros költségen, és azóta minden évben 800 ezer dollárt kellett költeni az állagmegóvásra. A két ország között azóta megromlott a viszony, így valószínűleg fia holttestét már egy észak-koreai szakembercsoport fogja konzerválni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!