szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság szerdai döntéseivel, Bajnai Gordon felbukkanásával és a hvg.hu egyik videójáról is ír a The Economist Kelet-Európával foglalkozó szerkesztőségi blogja, az Eastern Approaches.

Az Eastern Approaches szerdai bejegyzésében ír arról, hogy az Európai Bizottság (EB) szerdán a túlzottdeficit-eljárás fenntartására és újabb szakaszába léptetésére tett javaslatot, illetve hogy az EB január 17-én, jövő kedden hozhat döntést három magyar témáról: az adatvédelmi biztos posztjának megszüntetéséről, az MNB-törvényről és a bírók nyugdíjazásáról. A testület nem riad vissza a kötelezettségszegési eljárás megindításától sem.

Magyarországnak nemcsak a kemény brüsszeli bírálattal kell megküzdenie: otthon is nagy a nyomás – olvasható a szerkesztőségi blogon. Az Economist a helyzet romlását alátámasztva Bajnai Gordon keddi, az ország gazdasági helyzetét és jövőjét értékelő elemzéséről is megemlékezik, amely az írás szerint sokkolta a politikai és médiaszereplőket is.

Idézik Bajnai néhány gondolatát is, mely szerint a Fidesz-kormány "módszeresen, csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét". Az Economist szerint nem véletlen, hogy Bajnai szálka a Fidesz szemében, hiszen nemzetközileg elismert szakember, nem tagja a régi kommunista elitnek, ezért nem is lehet „komcsiként” aposztrofálni.

Az Economist szerkesztőségi blogja kifejti: bár a Fidesz 2010-ben kétharmados többséggel nyert, támogatottsága folyamatosan csökken. Elemzőkre hivatkozva azt írják, hiányzik a magyar politikai palettáról egy demokratikus normákat követő, centrista, az üzleti szféra iránt elkötelezett párt, s mivel Bajnai nem zárta ki, hogy visszatér a politikai színtérre, adott esetben alkalmas lehet egy ilyen politikai erő vezetésére.

Míg az emberek végignézik, hogy a kormány egyre szeszélyesebb politikájának köszönhetően folyamatosan csökken a pénzük értéke, Orbán önelégült mosollyal jelenik meg a sajtótájékoztatókon – olvasható a blogon, amely szóról szóra idézi a hvg.hu emlékezetes videóját, melyen munkatársunk megkérdezi a kormányfőt: felelősnek tartja-e magát a forint gyengülése miatt.

Orbán Viktor kitért a hvg.hu kérdése elől, és megpróbálta „ősi ellenségére”, Simor András jegybankelnökre tolni a felelősséget – részletezi a történteket a bejegyzés. Az Economist blog szerint Orbán Viktor „bólogatóemberekkel és vigyorgó lakájokkal” körbevéve egyre inkább elszigetelődik, a jövője pedig valószínűleg nem a magyar parlamentben, hanem Brüsszelben és Washingtonban dől majd el.