szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság szerdai döntéseivel, Bajnai Gordon felbukkanásával és a hvg.hu egyik videójáról is ír a The Economist Kelet-Európával foglalkozó szerkesztőségi blogja, az Eastern Approaches.

Az Eastern Approaches szerdai bejegyzésében ír arról, hogy az Európai Bizottság (EB) szerdán a túlzottdeficit-eljárás fenntartására és újabb szakaszába léptetésére tett javaslatot, illetve hogy az EB január 17-én, jövő kedden hozhat döntést három magyar témáról: az adatvédelmi biztos posztjának megszüntetéséről, az MNB-törvényről és a bírók nyugdíjazásáról. A testület nem riad vissza a kötelezettségszegési eljárás megindításától sem.

Magyarországnak nemcsak a kemény brüsszeli bírálattal kell megküzdenie: otthon is nagy a nyomás – olvasható a szerkesztőségi blogon. Az Economist a helyzet romlását alátámasztva Bajnai Gordon keddi, az ország gazdasági helyzetét és jövőjét értékelő elemzéséről is megemlékezik, amely az írás szerint sokkolta a politikai és médiaszereplőket is.

Idézik Bajnai néhány gondolatát is, mely szerint a Fidesz-kormány "módszeresen, csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét". Az Economist szerint nem véletlen, hogy Bajnai szálka a Fidesz szemében, hiszen nemzetközileg elismert szakember, nem tagja a régi kommunista elitnek, ezért nem is lehet „komcsiként” aposztrofálni.

Az Economist szerkesztőségi blogja kifejti: bár a Fidesz 2010-ben kétharmados többséggel nyert, támogatottsága folyamatosan csökken. Elemzőkre hivatkozva azt írják, hiányzik a magyar politikai palettáról egy demokratikus normákat követő, centrista, az üzleti szféra iránt elkötelezett párt, s mivel Bajnai nem zárta ki, hogy visszatér a politikai színtérre, adott esetben alkalmas lehet egy ilyen politikai erő vezetésére.

Míg az emberek végignézik, hogy a kormány egyre szeszélyesebb politikájának köszönhetően folyamatosan csökken a pénzük értéke, Orbán önelégült mosollyal jelenik meg a sajtótájékoztatókon – olvasható a blogon, amely szóról szóra idézi a hvg.hu emlékezetes videóját, melyen munkatársunk megkérdezi a kormányfőt: felelősnek tartja-e magát a forint gyengülése miatt.

Orbán Viktor kitért a hvg.hu kérdése elől, és megpróbálta „ősi ellenségére”, Simor András jegybankelnökre tolni a felelősséget – részletezi a történteket a bejegyzés. Az Economist blog szerint Orbán Viktor „bólogatóemberekkel és vigyorgó lakájokkal” körbevéve egyre inkább elszigetelődik, a jövője pedig valószínűleg nem a magyar parlamentben, hanem Brüsszelben és Washingtonban dől majd el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!