szerző:
MTI

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) fölényes győzelmét jósolja az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap rendezett helyi törvényhozási választáson az urnazárás utáni első előrejelzés.

Az ARD és a ZDF országos közszolgálati televízió prognózisa szerint az SPD a szavazatok 38,8 százalékát szerezte meg.

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) 25,8 százalékkal - történetének legrosszabb eredményével - a második.

A Zöldek 12,2 százalékkal a harmadik helyre futottak be az előrejelzés szerint. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 8,6 százalékot, a Német Kalózpárt 7,6 százalékot szerezhetett. A reformkommunista Baloldal várhatóan kiszorul a tartományi gyűlésből, a szavazatok 2,5 százalékát szerezte meg. A bejutási küszöb 5 százalék.

©

A legnépesebb német tartományt ennek alapján várhatóan továbbra is az SPD és a Zöldek koalíciója irányítja majd, de nem kisebbségben, hanem többségben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!