szerző:
hvg.hu

A világhírű izlandi énekesnő, Björk a Facebook-oldalán tiltakozott a Vlagyimir Putyint performanszban kritizáló orosz Pussy Riot (Puncilázadás) nevű női punkzenekar tagjainak bíróság elé állítása ellen.

"Zenészként és anyaként is hevesen ellenzem, hogy börtönbe kerüljenek a békés tiltakozó performanszuk miatt" - írta Björk a Facebook-oldalán az orosz zenekar tagjairól. Felidézte, hogy hét év börtön várhat a három huszonéves nőre.

"Az a véleményem, hogy az orosz hatóságoknak haza kellene őket engedniük a családjukhoz és gyermekeikhez" - tette hozzá Björk.

©

A Pussy Riot együttes három tagját februárban tartóztatták le, mert egy moszkvai templomban színes maszkokban, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt. A vád szerint "vallási gyűlölet motiválta garázdaságot" követtek el.

Korábban az éppen Oroszországban koncertező Madonna is felszólalt a lánybanda szabadon engedéséért. 

A helyi ortodoxok tiltakoztak Madonna fellépése ellen, és nehezményezték azt is, hogy a világhírű amerikai énekesnő támogatásáról biztosította a zenekart.

A Pussy Riot-ügyről részletesen itt olvashat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!