szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Franciaországnak a katonai beavatkozással Maliban "nincs más célja, mint a terrorizmus elleni harc" - mondta szombaton a francia államfő a hivatalába összehívott védelmi tanács ülését követően, miután péntek éjjel francia támogatással a mali kormányhadsereg visszafoglalt egy stratégiailag fontos várost az iszlám radikális erőktől..

"Franciaország semmilyen más különösebb érdeket nem képvisel, csak egy baráti ország megóvását" - hangsúlyozta Francois Hollande. Hozzátette: "ezért üdvözölte a teljes nemzetközi közösség és valamennyi afrikai ország a lépést". Kiemelte: a mali hadsereg oldalán péntek óta harcoló francia erőknek sikerült feltartóztatniuk az ország déli része felé megindult iszlamistákat, akik súlyos veszteségeket szenvedtek el. Mali katonai források szerint a szombati harcokban több száz iszlamista életét vesztette.

A mali hadsereg a francia légierő támogatásával szombaton visszafoglalta az iszlamistáktól Konnát, a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő stratégiai fontosságú várost. Hollande leszögezte, hogy a francia beavatkozás ezzel még nem ért véget, mostantól az afrikai erők bevetését kell előkészítenie.  Mivel az iszlamisták az elnök szavai szerint következményeket helyeztek kilátásba, nemcsak a (Maliban fogva tartott) nyolc francia túsz, hanem minden francia állampolgár számára, bárhol is tartózkodjanak a muzulmán világban, Hollande bejelentette: a lehető leghamarabb megerősítik a biztonsági intézkedéseket Franciaország területén.

Francia Mirage vadászgépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben
©

"Minden szükséges elővigyázatossági intézkedést meg kell hozni a terrorfenyegetettséggel szemben a középületek és a közlekedési infrastruktúrák (pályaudvarok, repülőterek) ellenőrzésének megerősítésére - hangsúlyozta Hollande. Az államfő elismerte, hogy a francia kommandósok szomáliai túszszabadítási kísérlete sikertelenül végződött. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Franciaország "továbbra is eltökélt abban, hogy ne engedjen a terroristák zsarolásának".

A francia kommandósok szombaton sikertelen légi katonai műveletet hajtottak végre Szomália déli részében, iszlamista fegyveresek bázisa ellen, a 2009-ben elrabolt Denis Allex titkosszolgálati ügynök kiszabadítása érdekében. A férfit a kormány küldte Szomáliába, és tavaly ősszel egy videóüzenetben személyesen Francois Hollande elnökhöz fordult segítségért. A deszantos műveletnek szemtanúk beszámolója szerint halottjai is vannak, köztük egy francia katona is. A túszt nem sikerült kiszabadítani, Párizs szerint a túszejtők a harcokat követően feltételezhetően megölték a férfit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!