szerző:
MTI

Örményország szomszédjának, Azerbajdzsánnak az örményekkel szembeni megkülönböztető politikája miatt tiltakozni fog az ENSZ diszkriminációellenes bizottságánál - közölte az Armenpress helyi hírügynökség.

A bejelentés szerint a készülő dokumentumban kitérnek arra, hogy Azerbajdzsánnak kiadták az örmény katonatársát Budapesten meggyilkoló Ramil Safarov azeri katonatisztet, akinek az azeri államfő megkegyelmezett, továbbá azokra az esetekre, amelyek Jereván megítélése szerint bizonyítják az örmények hátrányos megkülönböztetését azeri részről.

Az ENSZ-ben a Hátrányos megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséről szóló egyezmény alapján 1965 óta létezik a diszkrimináció elleni bizottság. Örményország ennek az egyezménynek a 11. cikkére hivatkozik majd. Ebben előirányozzák azt a lehetőséget, hogy az országok úgynevezett államközi tiltakozással éljenek, ha szerintük más országok részéről jogsértés történt - írta az Armenpress Egise Kirakoszján igazságügyi miniszterhelyettesre hivatkozva.   

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Az Armenpress kiemelte, hogy az azeri tiszt átadását számos nemzetközi és örmény szervezet, politikai erő és személyiség elítélte. Szerzs Szargszján örmény államfő utasítására tavaly év végén munkacsoportot hoztak létre a nemzetközi szintű tiltakozás összehangolására.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!