szerző:
MTI / hvg.hu

Tárgyalóasztalhoz ült a török és az orosz külügyminiszter, ez volt az első hivatalos találkozó azóta, hogy a török légierő a múlt kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál.

Tárgyalóasztalhoz ült csütörtökön Belgrádban Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusogle török külügyminiszter. A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén tartott kétoldalú megbeszélést. 

Ez volt az első hivatalos találkozó azt követően, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Az utóbbi ötven évben ez volt az első alkalom, hogy egy NATO-tag ország orosz gépet lőtt le, ami Moszkva éles bírálatát váltotta ki. 

Szergej Lavrov a találkozó előtt kijelentette: Moszkva kíváncsi a török álláspontra, és sajnálatosnak tartaná, ha a török fél semmi újat nem mondana, hiszen Ankara kezdeményezte a találkozót.

Ahmet Davutoglu török kormányfő csütörtökön, a belgrádi Lavrov-Cavusogle találkozót megelőzően Bakuban azt mondta, hogy Törökország kész megosztani a vadászbombázó lelövését illető adatait Moszkvával, majd elmondta, hogy készek találkozni az oroszokkal.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan először szombaton fejezte ki sajnálkozását a gép lelövése miatt, azt mondta, bár ne történt volna meg.

A két ország közötti viszony viszont továbbra is fagyos: Oroszország a török árucikkek behozatali tilalmáról hozott döntést a héten, az orosz és a török fél pedig egymást vádolja azzal, hogy az Iszlám Állammal üzletel. Bár Putyinék szerint egyenesen Erdogan elnök családja érintett az ügyben, a törökök csak egy szír-orosz üzletember állítólagos ügyleteit tudták felmutatni. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!