szerző:
hvg.hu

Rendkívüli havazás Amerikában

©

Már az USA tíz szövetségi államában rendeltek el szükségállapotot a kivételes havazás miatt, és szombaton délig 8300 járatot töröltek, az utasok a repülőtereken rekedtek. A Jonas névre keresztelt téli vihar akár 75 centiméteres – az 1922-es történelmi rekordot is meghaladó - hóval is boríthatja a fővárost, Washingtont, ahol a hétvégére leállították a tömegközlekedést, ami az országban New York után a második legkiterjedtebb. Az amerikai kormánygépezet pénteken leállt, Barack Obama elnök a Fehér Házban maradt. Fehér takaró alá kerül New York is, ahol Bill de Blasio polgármester arra kérte az autósokat, ne menjenek az utakra, amelyeket 35-40 centiméteres hó is boríthat, ha a vihar lecsap. De Blasio azt is közölte, hogy a nyolcmilliós metropolis útjain 1800 hókotró és 579 sószóró dolgozik majd, utóbbiak 300 ezer tonna sót terítenek majd el.

A rendkívüli helyzet legalább 50 millió embert késztethet arra, hogy ne mozduljon ki a házából, és a kivételes időjárási jelenségre készülve a megelőző napokban mindenki alaposan bevásárolt vízből és alapvető élelmiszerekből. Több helyen készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárdát, Kentuckyban hóban rekedt autósokat kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!