szerző:
MTI / hvg.hu

Elutasítja kiadatását Franciaországnak a Brüsszelben pénteken elfogott Salah Abdeslam. A tavaly novemberi, párizsi terrortámadás fő gyanúsítottját ettől függetlenül átadhatják majd a franciáknak, de az eljárás hosszabb lehet így.

Abdeslam ügyvédje Brüsszelben azt mondta, hogy védencét a belga hatóságok szombaton kihallgatták, és hivatalosan is közölték vele őrizetbe vételét. Abdeslam "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel – tette hozzá.

Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás.

©

Abdeslamot hamarosan egy fokozottan őrzött börtönbe szállítják a nyugat-belgiumi Brugge városába. A belga ügyészség közölte: Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" miatt emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatáskor bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. A marokkói terroristát a hatóságok lábon lőtték az akcióban.

A két férfit tavaly októberben a németországi Ulm közelében megállították a német hatóságok, és adataikat rögzítették. Szombaton a német SWR rádiócsatorna arról számolt be, hogy a rendőrség információi szerint Abdeslam három, menekültszálláson élő, lehetséges tettestárs miatt utazott Németországba. Egyelőre nem tudni, hogy a három személynek köze lehetett-e a párizsi terrortámadásokhoz, és azt sem, hogyan és miért lépett velük kapcsolatba a marokkói terrorista.

Abdeslam hamis papírokat használó bűntársa ellen terrorszervezethez tartozás és bűnözők bújtatása miatt emeltek vádat, egy nő ellen pedig szintén bűnözők bújtatásának gyanúja miatt indítottak eljárást.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!