szerző:
MTI / hvg.hu

Elutasítja kiadatását Franciaországnak a Brüsszelben pénteken elfogott Salah Abdeslam. A tavaly novemberi, párizsi terrortámadás fő gyanúsítottját ettől függetlenül átadhatják majd a franciáknak, de az eljárás hosszabb lehet így.

Abdeslam ügyvédje Brüsszelben azt mondta, hogy védencét a belga hatóságok szombaton kihallgatták, és hivatalosan is közölték vele őrizetbe vételét. Abdeslam "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel – tette hozzá.

Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás.

©

Abdeslamot hamarosan egy fokozottan őrzött börtönbe szállítják a nyugat-belgiumi Brugge városába. A belga ügyészség közölte: Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" miatt emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatáskor bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. A marokkói terroristát a hatóságok lábon lőtték az akcióban.

A két férfit tavaly októberben a németországi Ulm közelében megállították a német hatóságok, és adataikat rögzítették. Szombaton a német SWR rádiócsatorna arról számolt be, hogy a rendőrség információi szerint Abdeslam három, menekültszálláson élő, lehetséges tettestárs miatt utazott Németországba. Egyelőre nem tudni, hogy a három személynek köze lehetett-e a párizsi terrortámadásokhoz, és azt sem, hogyan és miért lépett velük kapcsolatba a marokkói terrorista.

Abdeslam hamis papírokat használó bűntársa ellen terrorszervezethez tartozás és bűnözők bújtatása miatt emeltek vádat, egy nő ellen pedig szintén bűnözők bújtatásának gyanúja miatt indítottak eljárást.