szerző:
hvg.hu

Kémkedtek az erőmű és az atomprogram igazgatója után is.

A brüsszeli repülőtéri robbantást elkövető terrorista sejt tagjai egy nukleáris erőmű elleni támadásra készültek – írja a Daily Mail.

Az Iszlám Államhoz kapcsolódó csoport tagjainak lakásán 12 órányi videofelvételt találtak egy belga atomerőműről. A terroristák az atomerőművekért felelős tisztviselő után is kémkedtek; lehet, hogy emberrablásra készültek, amelynek segítségével bejuthattak volna a létesítménybe. A belga atomenergia-program igazgatójának lakásáról is többórás felvételeket készítettek. Az ehhez használt kamerát egy bokorban rejtették el.

A felfedezést követően a belga és francia nukleáris létesítmények fegyveres őrizetet kaptak. Hasonló merénylettervekről már februárban voltak információk, akkor a párizsi mészárlást elkövető csoporthoz köthetően; ez is erősíti a gyanút, hogy a párizsi és a brüsszeli merényletek elkövetői kapcsolatban álltak. Egyes feltételezések szerint a brüsszeli robbantásokat éppen azért követték el, mert a Párizs után elindult nyomozás során a terroristák körül szorulni kezdett a hurok.