szerző:
hvg.hu

A glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek az Európai Vegyianyag Ügynökség Kockázatértékelési Bizottsága szerint. Ugyanakkor ez még nem jelenti a hatóanyag megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva születik döntés.

2016-ban komoly tudományos, politikai és társadalmi vitát váltott ki a glifozát gyomirtó hatóanyag esetleges rákkeltő hatása. A vegyület engedélye tavaly év közepén lejárt. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát - írja közleményében a Nébih.

Az ECHA szakvéleménye szerint – megerősítve az EFSA korábbi értékelését – a hatóanyag semmilyen mértékben nem minősíthető rákkeltőnek. A Kockázatértékelési Bizottság ugyanakkor a „H318 súlyos szemkárosodást okoz” és a „H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz” mondatok használatára tesz javaslatot a szerrel kapcsolatban.