szerző:
MTI

Alekszej Navalnij a hatóságok szerint engedély nélkül szervezett tüntetést, ahol a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólították fel a résztvevőket. Az ellenzéki politikust még késő este elengedték.

Szabadon engedte az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, akit vasárnap a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólító moszkvai tüntetésen vettek őrizetbe néhány órával korábban. A demonstrációt Navalnij hirdette meg.

A politikus ügyvédje, Olga Mihajlova a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta, hogy védencét késő este anélkül engedték el a rendőrségi fogdából, hogy kihallgatási jegyzőkönyv készült volna, ugyanakkor előírták neki: egy későbbi időpontban meg kell jelennie a rendőrségen.

A moszkvai belügyi hatóságok korábban azt közölték, hogy Navalnijt várhatóan a közrend megsértésével, nem engedélyezett tüntetés szervezésével vádolják meg, ami 30 napig terjedő elzáráshoz vezethet.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta a 41 éves Navalnij elnökjelölti bejegyzését, arra hivatkozva, hogy két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Válaszul Navalnij a választás bojkottjára szólított fel, és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett.

Vasárnap több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről, nem hivatalos értesülések több mint 200 ember előállításáról tudnak.

Navalnijt tavaly rövidebb időre kétszer is elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetések megszervezések miatt.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Az incidensről készült videófelvétel szerint Alekszej Navalnijt a "választói sztrájkra" menet tartóztatták fel és toloncolták be egy buszba a hatóság emberei a belvárosi Tverszkaja (volt Gorkij) utcán. Rendőrségi adatok szerint Moszkvában körülbelül ezren tüntettek, a BBC orosz nyelvű híradása szerint viszont a megmozduláson több ezren vettek részt.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!