szerző:
hvg.hu

Brit állítások szerint a Novicsok idegméreg-család egyik tagját használta az a merénylő, aki március 4-én a dél-angliai Salisburyben meg akarta ölni Szergej Szkripal orosz-brit kettősügynököt és lányát, Juliját. A Novicsok 10-100-szor erősebb, mint a hagyományos ideggázok.

A Novicsok – a szó újoncot jelent oroszul – idegmérgeket a Szovjetunióban fejlesztették ki az 1970-80-as években, s a foszforalapú anyag pontos képletét ma is titokként kezelik Nagy-Britanniában és az USA-ban. A Novicsokról viszonylag keveset tudnak a szakértők, ugyanis ritkán használják ezt az anyagot, így nem csoda, hogy több napba telt, amíg a britek pontosan meghatározták, milyen szerrel próbálták megölni a 66 éves Szkripalt.

A The Guardian című brit napilap szerint a Novicsok mérgezőbb, mint a jóval ismertebb VX-ideggáz, és vannak egyéb veszélyes tulajdonságai is: a többi idegméregnél például lassabban bomlik le.

A Novicsok összetételét 2008-ban nyilvánosságra hozta egy USA-ban élő orosz tudós, Vil Mirzajanov, ám hivatalos forrásokból nem erősítették meg, hogy a képlet valóban helyes. A Novicsok – hasonlóan a többi bináris méreghez – úgy készül, hogy használat előtt összekevernek két, egyébként nem ártalmas összetevőt. Az idegmérget több formában is be lehet vetni, valószínűleg Salisburyben permet formában alkalmazták a gyilkos anyagot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Világ

Egyre zűrösebb a brit kémügy – mindenki mosson ki mindent!

A brit hatóságok azt javasolják a Salisburyben lévő éttermekben és sörözőkben múlt vasárnap járt több száz vendégnek, hogy alaposan mossák ki ruháikat, s töröljék át a náluk lévő tárgyakat. Az intézkedésre azért van szükség, mert mindenhova jutott abból az idegméregből, amivel az egykori orosz-brit kettősügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját próbálták megölni.

hvg.hu Világ

Orosz válasz érkezett a brit kémügyi ultimátumra

Oroszország addig nem válaszol a Szergej Szkripal és lánya ellen Salisburyben elkövetett merénylet után megfogalmazott brit ultimátumra, amíg Moszkva nem juthat hozzá a gyilkossági kísérlethez használt idegméreghez – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.