szerző:
hvg.hu

Oroszország addig nem válaszol a Szergej Szkripal és lánya ellen Salisburyben elkövetett merénylet után megfogalmazott brit ultimátumra, amíg Moszkva nem juthat hozzá a gyilkossági kísérlethez használt idegméreghez – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A britek egy nappal korábban közölték: nagyon valószínűnek tartják, hogy Oroszország áll az orosz-brit kettősügynök és lánya elleni gyilkossági kísérlet mögött, már csak azért is, mert az akcióhoz egy Oroszországban kifejlesztett mérgező anyagot, a Novicsokot használták. London felszólította Moszkvát, magyarázza meg, hogyan kerülhetett a fegyverekhez használt idegméreg  a merénylőkhöz. „Ellenkező esetben Nagy-Britannia fontolóra veszi újabb szankciók bevezetését Oroszország ellen” – közölték a brit vezetők.

Lavrov szerint a britek nem hajlandóak megmutatni Oroszországnak a mérgezéshez használt anyagot, s nem osztják meg az oroszokkal a vizsgálat más eredményeit sem. Lavrov szerint Nagy-Britanniának nemzetközi kötelezettsége lenne arra, hogy megmutassa az állítólagos idegmérget annak az országnak, amelyet a gyilkos anyag előállításával vádol. Londoni források szerint a brit kormány szerdán dönt az esetleges szankciókról.

A 66 éves Szergej Szkripal és 33 éves lánya változatlanul kómában van.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

A fagyiimádó kettősügynök, Szergej Szkripal

A szovjet hadsereg elitalakulatában, a desszantosoknál szolgált a később az orosz hírszerzésnek dolgozó Szergej Szkripal. Utána pedig átállt a britekhez, és pénzért elárulta a külföldön beépített orosz ügynököket. Most – lányával együtt – kómában fekszik egy angliai kórházban, miután egy hete ismeretlen tettesek idegmérget juttattak a szervezetébe.