szerző:
hvg.hu

Kórházba kellett szállítani a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok-idegméreg egyik „atyját”, Vlagyimir Ugljevet, miután otthona közelében elütötte őt egy autó.

A Novicsok volt az a vegyi anyag, amellyel márciusban dél-angliai Salisburyben ismertetlen tettesek megpróbálták megölni az egykori orosz-brit kettősügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját. London szerint a merénylet mögött Moszkva állt, és emiatt megromlott a két ország viszonya. Oroszország cáfolja a vádakat, s a Nyugatot vádolja provokációval.


A The Moscow Times című moszkvai lap szerint
a már nyugdíjas Ugljevet a Fekete-tenger partján fekvő Anapában lévő otthona közelében ütöttel el egy kocsit, amint éppen átment az zebrán. Ugljev szerint egy hetven éves anapai lakos gázolta el őt, a tudós szerint a baleset véletlen volt.

A gázolás egy hónappal az után történt, hogy Ugljev egy orosz lapnak részletesen beszámolt a Novicsok kifejlesztésének körülményeiről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!