szerző:
hvg.hu

A svéd parlament elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében a nem kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat is nemi erőszaknak számít, még akkor is, ha az aktust nem kísérte erőszak, vagy az azzal járó fenyegetés.

Az új törvény július 1-én lép életbe és a BBC jelentése szerint a nemi kapcsolat részeseinek egyértelmű szóbeli, vagy fizikai jelét kell adniuk annak, hogy beleegeznek az aktusba. Ez azt jelenti, hogy a vitás kérdésekben a vád képviselőinek nem kell bebizonyítaniuk azt, hogy az áldozat kiszolgáltatott, vágy bántalmazotti helyzetben volt.  „A beleegyezés hiánya elég ahhoz, hogy bűncselekmény legyen a kapcsolat. Világosnak kell lennie: a szex csak önkéntes lehet” – áll a törvényt kísérő magyarázatban, amely szerint, ha valaki egy olyan személlyel kíván szexuális kapcsolatot létesíteni, aki inaktív, vagy nem félreérthető jeleket ad, az aktus előtt megerősítést kell szereznie arról, hogy a másik személy akarja a folytatást.


Svédországban sokan üdvözölték a 257-38 arányban elfogadott törvényt, ám akadnak, akik arra figyelmeztetnek, hogy az új szabályozás miatt jelentősen meg fog ugrani a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyek száma. A skandináv ország az új szabályokkal követte Németország és Nagy-Britannia példáját, ahol már korábban elfogadtak egy hasonló törvényt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!