Az Alzheimer-kórra jó lehet a zöldség és a gyümölcs

1 perc

2005.10.06. 07:12

Azt vizsgálják, hogy a gyümölcs és a nyers zöldség gyógyszerként hathat-e az Alzheimer-kór ellen s pótolhatják-e az acetilkolint.

Peter Houghton, a londoni King's College bio-gyógyszerészettel foglalkozó professzora azt állítja, hogy olyan gyümölcsök, mint például az alma és a narancs, olyan zöldségek, mint a brokkoli, a burgonya vagy a retek, úgy hatnak, mint a gyógyszerek, amelyeket az Alzheimer-kórban szenvedők kapnak.
   
A kórnak, amelyet jelenleg még nem lehet gyógyítani és egyértelműen nem tisztázott kialakulásának oka sem, egyik legnyilvánvalóbb tünete a fokozatos emlékezetvesztés, amelyhez nagyban hozzájárul egy agyi idegközvetítő, az acetilkolin. A gyógyszer, amelyet a betegek szednek, ennek pótlására szolgál - írta a Le Repubblica című olasz napilap.
   
A professzor, akinek elsődleges kutatási területe a növények hatása az idegrendszerre, elmondta, hogy a fenti gyümölcsök és zöldségek hatása ugyan gyengébb a gyógyszernél, de vizsgálják, hogy rendszeres fogyasztásuk hathat-e jelentős módon. "A következő lépésben kiválasztunk két csoportot, amelyekből az egyik rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, a másik nem, és megvizsgáljuk, milyen különbségek lesznek közöttük a központi
idegrendszerük romlását tekintve" - nyilatkozta a professzor.