Az Alzheimer-kórra jó lehet a zöldség és a gyümölcs
Azt vizsgálják, hogy a gyümölcs és a nyers zöldség gyógyszerként hathat-e az Alzheimer-kór ellen s pótolhatják-e az acetilkolint.
A kórnak, amelyet jelenleg még nem lehet gyógyítani és egyértelműen nem tisztázott kialakulásának oka sem, egyik legnyilvánvalóbb tünete a fokozatos emlékezetvesztés, amelyhez nagyban hozzájárul egy agyi idegközvetítő, az acetilkolin. A gyógyszer, amelyet a betegek szednek, ennek pótlására szolgál - írta a Le Repubblica című olasz napilap.
A professzor, akinek elsődleges kutatási területe a növények hatása az idegrendszerre, elmondta, hogy a fenti gyümölcsök és zöldségek hatása ugyan gyengébb a gyógyszernél, de vizsgálják, hogy rendszeres fogyasztásuk hathat-e jelentős módon. "A következő lépésben kiválasztunk két csoportot, amelyekből az egyik rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, a másik nem, és megvizsgáljuk, milyen különbségek lesznek közöttük a központi
idegrendszerük romlását tekintve" - nyilatkozta a professzor.