On the Spot: "Családként több időt töltünk együtt, amikor úton vagyunk"

Csatlós Hanna

10 perc

2019.10.29. 14:00

Miután tavaly a köztévé nem hosszabbította meg a szerződésüket, az idén tíz éves On The Spot lassított a tempón, és átálltak a nagyobb ívű dokumentumfilmek készítésére. Elvállalták egy etióp törzs lányának a taníttatását, forgatják egy Auschwitzban született nő történetét, és már hét éve dolgoznak Geréb Ágnes sztoriján is. Mindeközben pedig a világot járva gyereket nevelnek. Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással beszélgettünk.

HVG: Az emberiség bölcsőjének nevezett Omo-völgyben, az etióp erbore törzsnél 2011-ben lefilmeztek egy szülést. A világra jött kislány az Esther nevet kapta, és az apának megígérték, hogy finanszírozzák az oktatását. 7 évvel később visszatértek, hogy beírattassák az iskolába. Az újbóli találkozásról szól az október végétől látható dokumentumfilmjük, Az Esther, a törzs lánya. Kinek az ötlete volt, hogy támogassák a családot?

Cseke Eszter: Esther apjáé, hirtelen nem is tudtuk hova tenni a kérését. Azt tudtuk, hogy ez egy forradalmi gondolat, magunktól mégsem avatkoztunk volna bele ennyire a törzs életébe. Abban a közösségben a lány, az asszony az igás ló minden túlzás nélkül. Ami most történik, tulajdonképpen egy kísérlet.

S. Takács András: Akkor még az erbore törzsből a lányok nem jártak iskolába, és ebből a családból soha senki nem tanult. Mióta ott jártunk, egy svéd civil szervezet felépített a falu szélén egy iskolát, ahol már találkoztunk egy-két lánnyal is.

HVG: Milyen jövő vár Estherre? A filmben az apa azt mondja, szeretné, ha orvos lenne belőle...

S. T. A.: Valószínűleg férjhez adják a törzsön belül, körülmetélik az esküvő után, és ő lesz a családfenntartó. De rengeteg a nyitott kérdés. Nem tudni, mit tanítanak neki az iskolában a bruátlis női körülmetélésről, ahogy azt sem, hogy a nyolc osztály elvégzése után, mielőtt férjhez menne, tovább tanul-e. Dönthet-e ebben? Ha igen, akkor a pénz nem lehet akadály, a tanulást mi álljuk. Három-négy évente szeretnénk visszatérni a törzshöz, hogy kövessük Esther történetét.

HVG: Hogyan ellenőrzik, hogy a pénzt valóban a lány taníttatására költi a család?

Cs. E.: Az ottani tolmács barátunk tartja a kapcsolatot a helyi tanítónővel, így próbáljuk időről időre megtudakolni, hogy Esther ott van-e az iskolában, beíratják-e a következő félévre is.

S. T. A: Azt tudjuk ellenőrizni, hogy megérkezik-e az évi 480 dollár az apa bankszámlájára, de azt már nem, hogy az apa végül el is jutott-e a falujától 110 kilométerre lévő bankba, fölvette-e a pénzt. Ezt az információt értelemszerűen nekünk nem adják ki.