A NER balatoni nyomulásának is keresztbe tehet a választási eredmény

Szabó Yvette

10 perc

2019.11.13. 18:00

2019.11.14. 08:48

A kormány éppen csendben elcsente volna a maradék Balaton-partot, ám hiba csúszott a számításba: az önkormányzati választás a tónál is átrajzolta a politikai térképet.

Kartográfusokat is próbára tevő térképeket tettek fel október utolsó, ünnepekkel tűzdelt napjaiban a Lechner Tudásközpont viszonylag szerény látogatottságú oldalaira a Balaton-partról. A civileknek ott kellett volna felfedezniük a tó jövőjét alapvetően meghatározó dokumentumokat, méghozzá úgy, hogy november 8-áig már el is kellett volna küldeniük észrevételeiket. Az ábrázolt partszakaszok ráadásul hemzsegnek azoktól a jelektől, amelyek éppen a vitatott kikötőépítéseket vagy fakivágásokat ábrázolják. Ez az eljárási metódus ma már szokványosnak tekinthető. Csakhogy itt jön a dupla csavar.

Balaton-part madártávlatból

Ezért megy a harc

Reviczky Zsolt

A vitára bocsátott dokumentum szellemisége – az Orbán-kormánytól szokatlan módon – kifejezetten erősíti az önkormányzatiságot, vagyis azt, hogy a helyi közösséget érintő döntéseket helyben hozzák meg. Mindez azonban két héttel az után került napvilágra, hogy a Fidesz érzékeny veszteségeket szenvedett az önkormányzati választásokon.

Lett is nagy ribillió a térképekből! A kormány eredetileg egyetlen elegáns húzással az önkormányzatok térfelére próbálta tolni a kényelmetlen vitákat a Balaton-part beépítéséről. Amíg az önkormányzatok meghatározó része a Fidesz irányítása alatt áll, a kormány csak jól jöhet ki ebből a helyzetből. A képviselő-testületek – természetesen a kormányhivatalok alá tartozó hatóságok együttműködésével – megvívják a szükséges csatákat a tervezett, sokszor a kormányfő családi és baráti körét is érintő beruházásokról, és ha elkopnak ebben a helyi arcok, a befektetőknek akkor is megtérül az üzlet, miközben a kormány patyolattiszta marad.

Csakhogy időközben ellenzéki, de legalábbis civil színekbe öltözött több part menti település, így például az egyik balatoni „főváros”, Siófok vagy a pártállami üdülőtelep, a Club Aliga miatt rivaldafényben lévő Balatonvilágos. Ezzel hirtelen olyan befektetések is megkérdőjeleződtek, amelyek Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez köthetők. Az aligaiak már tavasszal méltatlankodtak, hogy az egykori pártüdülő és a mellette lévő étterem új urai akadályozzák a helyiek lejutását a szűkös partszakaszra. A Fidesz jelöltjének most nemhogy nem sikerült megkaparintania a polgármesteri posztot a civil aspiránssal szemben, de még az Aligai Fürdőegyesület szószólója, Bukovszki András is bekerült a képviselő-testületbe.

A civilek egyik első dolga volt, hogy nyílt levélben panaszolják fel a Miniszterelnökségnek azokat a sérelmeiket, amelyeket a part menti területek közcélú felhasználási tervében fedeztek fel. Az ugyanis – úgy tűnik – felülírja a korábbi megállapodásokat. Az önkormányzat még 2013-ban szerződött a most már Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe tartozó Pro-Mot Kft.-vel, hogy a Club Aliga előtti parti sétány a település birtokába kerüljön. A most elkészült térképeken azonban nemhogy erre a váltásra nem történik utalás, de további 200 méteren a még létező part menti sétányt is megszüntetnék. A Fürdőegyesület tehát már nem fejbólintó János, a befektetők parthasználata kontroll alá kerül, hacsak a kormány ellenőrizte hatóságok nem kerülik meg az akadékoskodó önkormányzatot.