Ha a konferenciaipar zöldülni akar, a svédasztalok mennek a szemétbe

Dobos Emese

3 perc

2019.09.28. 13:30

A városmarketingben és a turizmusban is egyre hangsúlyosabb szempont a fenntarthatóság; nem meglepő, ha a konferenciaszervezésben is megjelent ez a törekvés.

A nemzetközi konferenciák 52 százalékának Európa ad otthont, de a kontinens szerepe csökkenőben van, miközben a Közel-Kelet és az ázsiai–csendes-óceáni térség látványosan előretör. Magyarország egyébként előkelő helyen szerepel az összesítésben: az egyik legfontosabb szakmai szervezet, az International Congress and Convention Association (ICCA) által listázott 129 itteni rendezvénnyel a 34. helyen áll az országok rangsorában, míg Budapest 100 rendezvénnyel a 20. helyezést érte el a városok versenyében.

Az ICCA alkotta meg – a European Cities Marketinggel, az Imex Grouppal és az MCI-csoporttal együttműködve – a konferencia-helyszínek fenntarthatósági indexét (global destination sustainability index, GDS-index), hogy ösztönözzék a környezeti szempontokat tekintetbe vevő helyszínválasztást, támogassák a fenntartható üzleti turizmust, valamint követendő példák bemutatásával bátorítsák a változásokra az iparág szereplőit és a szervezőket.