Joób Márk: Az orbáni kereszténydemokrácia erkölcstelen

Joób Márk

3 perc

2019.10.06. 08:00

A kormány politikája nem egyeztethető össze a keresztény erkölcstan alapját képező szeretetparanccsal, írja Joób Márk filozófus. Vélemény.

Az Orbán-kormány évek óta szoros kapcsolatot ápol a keresztény egyházakkal, és nagyvonalú anyagi támogatásban részesíti őket. Az elmúlt hónapokban ezen túl a kormányzati kommunikáció fontos elemévé vált a kereszténydemokrácia fogalma, és a kormányt a kereszténység globális védelmezőjeként és terjesztőjeként jellemző narratíva. Önmagát keresztény-konzervatívként meghatározó pártszövetség esetében mindez nem meglepő, sőt keresztény szemmel elismerésre méltó.

A kormány és a keresztények viszonya azonban korántsem ilyen tiszta és pozitív. A kirajzolódó hatalompolitika és annak kenőanyaga, a korrupció tudniillik szöges ellentétben áll a keresztény értékrenddel. A történelmi egyházak túlzott azonosulása a kormánnyal pedig kifejezetten árt a kereszténység ügyének.

Az Orbán-kormány gazdaság- és szociálpolitikája az egykulcsos adó bevezetésétől, a munkavállalók jogainak gyengítésén keresztül, az egészségügy, a közoktatás és a szociális ellátórendszer extrém alulfinanszírozásáig csupa olyan elemet tartalmaz, amely a gazdagokat gazdagabbá, a szegényeket pedig kiszolgáltatottabbakká teszi, és azt okozza, hogy nem az egyéni teljesítmény, hanem elsősorban az eleve elfoglalt társadalmi pozíció határozza meg az emberek esélyét a boldogulásra.